PRECISEU

Ενδυνάμωση Εξατομικευμένης Ιατρικής μέσω Διασύνδεσης Οικοσυστημάτων Καινοτομίας στην Ευρώπη

Πληροφορίες για το έργο

Το PRECISEU είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που συνδέει περιφέρειες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς για την προώθηση της εξατομικευμένης ιατρικής.  

Στόχος του είναι να καλύψει το χάσμα μεταξύ των μελών του οικοσυστήματος καινοτομίας, να υιοθετήσει νέες θεραπείες και μοντέλα υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύσει την συνεργασία και την κοινή χρήση πόρων.  

Το PRECISEU εστιάζει στα δεδομένα υγείας, τις προηγμένες θεραπείες, και την ευρωπαϊκή συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιφερειών.  Συμβάλλει στις προκλήσεις της εξατομικευμένης ιατρικής (SRIA), ευθυγραμμίζεται με τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας (NEIA) και τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Στόχοι του έργου

  1. Επιταχύνει την υιοθέτηση της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ευρώπη, μειώνοντας τον κατακερματισμό και τις ανισότητες στην ΕΕ και διευκολύνοντας την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών καινοτομιών σε διάφορα οικοσυστήματα με διαφορετικά επίπεδα καινοτομίας, πόρων, στρατηγικών και πολιτικών.
  2. Συνδέει οικοσυστήματα καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη για να προχωρήσει προς πραγματικά εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής.
  3. Συμβάλλει στη μεταφορά πρακτικών και λύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.
  4. Υποστηρίζει την αύξηση της κλίμακας των προηγμένων τεχνολογικών καινοτομιών στον τομέα της υγείας, βασισμένη σε δύο πυλώνες της εξατομικευμένης ιατρικής: τα δεδομένα υγείας, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα, υψηλής ποιότητας και διαλειτουργικά, και τις προηγμένες θεραπείες, βασισμένες σε γονίδια, ιστούς και κύτταρα, και οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν προηγμένες ιατρικές συσκευές, παρέχοντας αναδυόμενες διαγνωστικές και θεραπείες που στοχεύουν στη θεραπεία και τη βελτίωση της αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών και σύνθετων τραυματισμών με μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στις ανάγκες των ασθενών.

Τι είναι η εξατομικευμένη ιατρική;

Η εξατομικευμένη ιατρική είναι ένα ιατρικό μοντέλο που προτείνει την προσαρμογή των ιατρικών αποφάσεων, πρακτικών και θεραπειών στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Εφαρμόζει στοχευμένα φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μόρια που εμπλέκονται στην ασθένεια του ασθενούς και λαμβάνει υπόψη γενετικές, κλινικές, περιβαλλοντικές πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Στόχος είναι η επιλογή των κατάλληλων θεραπειών για τον εκάστοτε ασθενή, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μειωθεί ο κίνδυνος παρενεργειών.

Τι είναι οι Περιφερειακές Κοιλάδες Καινοτομίας (RIVs);

Οι Περιφερειακές Κοιλάδες Καινοτομίας (RIVs) είναι μία δράση στο πλαίσιο της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας, (New European Innovation Agenda Flagship 3) . Συνολικά 151 περιφέρειες έχουν αναγνωριστεί σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Κρήτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει €116 εκ. για αυτήν την πρωτοβουλία, χρηματοδοτούμενη μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκών Οικοσυστημάτων Καινοτομίας του Ορίζοντα Ευρώπη (European Innovation Ecosystems program of Horizon Europe)  και του Διαπεριφερειακού Οργάνου Επενδύσεων για την Καινοτομία (I3) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, (Interregional Investment Instrument in Innovation /I3 of the European Regional Development Fund)

Η Κρήτη αναδείχθηκε σε Περιφερειακή Κοιλάδα Καινοτομίας (Regional Innovation Valley), κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις 19 Ιουνίου 2024, μέσω του έργου PRECISEU για την Ενδυνάμωση Εξατομικευμένης Ιατρικής μέσω Διασύνδεσης Οικοσυστημάτων Καινοτομίας στην Ευρώπη.

Γιατί το Preciseu αποτελεί έργο εξαιρετικής σημασίας;

Το PRECISEU αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της κοινοπραξίας και των δικτύων του για να συνδέσει τις υποδομές, να αναλύσει την ευρωπαϊκή αγορά για την εξατομικευμένη ιατρική και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν, να προωθήσει τη χρήση των δεδομένων υγείας για τη δημιουργία λύσεων, να μειώσει τον χρόνο κυκλοφορίας των προηγμένων θεραπειών και να εκπαιδεύσει επαγγελματίες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις αναγνωρισμένες βασικές δεξιότητες και ικανότητες.

Το PRECISEU θα χρηματοδοτήσει 4 μεγάλες διαπεριφερειακές κοινοπραξίες για την ανάπτυξη έργων έρευνας και καινοτομίας για την ψηφιακή καινοτομία της υγείας και τις προηγμένες θεραπείες.

Συμμετοχή στο Φυτώριο Ιδεών

Πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον Οδηγό Συμμετοχής ή επικοινωνώντας με τους:

  • Ουγγρίνης Κωνσταντίνος – Αλκέτας., τηλ. 2821037007, email kouggrinis@isc.tuc.gr για το Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Σόρε Σαδμάν, τηλ. 2810545138, email shadman@uoc.gr για το Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Μάρκος Κουργιαντάκης, τηλ. 2810379677, email mkourg@hmu.gr για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
  • Γιώργος Παπαμιχαήλ, τηλ. 2810391904, email george@stepc.gr για το Ίδρυμα Τεχνολογία και Έρευνας

Οδηγός Συμμετοχής (pdf)

Οδηγός Συμμετοχής (pdf)

Υποβολή αίτησης για εθελοντές μέντορες

Υποβολή αίτησης για εθελοντές μέντορες

Διαδικασία Αξιολόγησης (pdf)

Διαδικασία Αξιολόγησης (pdf)

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο:

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!