Summary Innovation Index 2023: Η Περιφέρεια Κρήτης στην 2η θέση στην Ελλάδα (Συνοπτικός δείκτης καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Summary Innovation Index – 2023

Η Κρήτη με συνολικό σκορ 89,4 έχει αναδειχθεί σε δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα πίσω από την Αττική και μπροστά από την Κεντρική Μακεδονί αναφορικά με τον Συνοπτικό δείκτη καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

H 11η έκδοση του Regional Innovation Scoreboard (RIS) προσφέρει μια συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων της έρευνας και της καινοτομίας των 239 περιφερειών και των 22 κρατών μελών της Ε.Ε., την Νορβηγία, την Σερβία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα περιλαμβάνονται σε επίπεδο χώρας, καθώς σε αυτές τις χώρες οι περιφέρειες επιπέδου NUTS 1 και NUTS 2 ταυτίζονται στην επικράτεια της χώρας. Σημειώνεται ότι το RIS συνοδεύει τον European Innovation Scoreboard (EIS), ο οποίος αξιολογεί τις επιδόσεις των εθνικών συστημάτων καινοτομίας, ενώ παρέχει ένα περιφερειακό σημείο αναφοράς καινοτομίας – το Regional Innovation Index (RII).

Η θέση της Κρήτης

Στη παρούσα έκδοση αναδεικνύονται οι επιδόσεις των 13 ελληνικών περιφερειών. Ειδικότερα στο παρακάτω πίνακα εντοπίζεται ότι η Αττική καταλαμβάνει την 1η θέση, όντας η πιο καινοτόμος, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης ακολουθεί 2η  και οι δύο χαρακτηρίζονται ως «moderate innovators» περιοχές. Χαρακτηριστικό επίσης ότι οι επιδόσεις των Ελληνικών Περιφερειών έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε υψηλότερο ποσοστό από αυτό της Ε.Ε (8,5 %)

 

Πιο ειδικά και όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, οι επιδόσεις καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 13,7 % με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα, καταγράφονται οι τιμές και οι κανονικοποιημένες βαθμολογίες ανά δείκτη, ενώ παρουσιάζονται οι επιδόσεις της Περιφέρειας Κρήτης τόσο σε σύγκριση με την Ελλάδα όσο και με την Ε.Ε.

 

Τα δυνατά σημεία για την Περιφέρειας Κρήτης που την κατατάσσουν ανάμεσα στις καλύτερες 40 περιφέρειες, είναι :

  1. Η 3η θέση στον δείκτη «SMEs introducing business process innovations as percentage of SMEs» – Οι επιχειρήσεις που καινοτομούν βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες. Οι καινοτομίες επιχειρηματικών διαδικασιών περιλαμβάνουν τη διαδικασία, τις καινοτομίες μάρκετινγκ και τις οργανωτικές καινοτομίες.
  2. Η 4η θέση στον δείκτη «SMEs introducing product innovations as percentage of SMEs» – Η προϊοντική καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό της καινοτομίας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέους δείκτες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.
  3. Στον «R&D expenditure in the public sector as percentage of GDP», καταλαμβάνει την 17η θέση. Ο δείκτης μετράει τις τάσεις στις δαπάνες της Ε&Α παρέχοντας βασικές ενδείξεις για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και τον πλούτο μιας περιοχής.
  4. Η 22η θέση στον δείκτη «Sales of new-to-market and new-to-enterprise innovations in SMEs as a percentage of turnover». Αυτός ο δείκτης μετρά τον κύκλο εργασιών των νέων ή σημαντικά βελτιωμένων προϊόντων και περιλαμβάνει τα προϊόντα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στην αγορά.
  5. Στον «NonR&D innovation expenditures in SMEs as percentage of turnover», έρχεται στην 26η θέση – Το άθροισμα των συνολικών δαπανών καινοτομίας για τις ΜΜΕ, εξαιρουμένων των ενδοεπιχειρησιακών και εξωπανεπιστημιακών δαπανών έρευνας και ανάπτυξης.
  6. Στον δείκτη «Employment in innovative SMEs as a percentage of total employment» διατηρεί την 27η θέση. Ο δείκτης καταγράφει πως η επιχειρηματική καινοτομία απηχεί στην απασχολησιμότητα των εργαζομένων.

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

SME Assembly 2024 – Shaping Europe’s Future: Συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας σαν εθνικός νικητής στην Κατηγορία: Promoting the Entrepreneurial Spirit | Σημαντική διάκριση για την Τήλο: Just Go Zero Tilos

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στο #SMEAssembly2024 – SMEs: Shaping Europe’s Future ως Εθνικός Νικητής στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του στα  «Ευρωπαϊκά

Ενημέρωση

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση της Δράσης «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα

Η Δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!