Έκθεση του ΣΕΒ για το Ψηφιακό Μετασχηματισμό – Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία

Στην έκθεση του ΣΕΒ  για το Ψηφιακό Μετασχηματισμό παρουσιάζονται τα ευρήματα του Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας, αναδεικνύονται τα βήματα προόδου της Ελλάδας στην πορεία της προς την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας και υπογραμμίζονται τα πεδία στα οποία υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

 

Ειδικότερα, αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έκθεσης για την ψηφιακή πορεία της Ελλάδας μεταξύ 2018-2023, παρατηρείται ότι τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας της χώρας βελτιώθηκαν κατά 56%, σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μ.ο. 30%.

 

 

Η βελτίωση αυτή ήταν η υψηλότερη στην Ε.Ε., όμως συναρτάται με το χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που καταγραφόταν πριν από μια πενταετία. Παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι τη σύγκλιση με τον μ.ο. της ΕΕ27 στις υποδομές συνδεσιμότητας (85% μ.ο. ΕΕ), τις ψηφιακές δεξιότητες (86% μ.ο. ΕΕ), τις επιχειρήσεις (68% μ.ο. ΕΕ), τη δημόσια διοίκηση (78% μ.ο. ΕΕ), αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών)  & υψηλής τεχνολογίας (75% μ.ο. ΕΕ).

Ακόμα στην έκθεση του ΣΕΒ, προτείνονται στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού βηματισμού της χώρας, με σημαντικότερες:

  • Κίνητρα για την επίσπευση της διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων
  • Εκστρατείες οριζόντιας ενίσχυσης του ψηφιακού αλφαβητισμού για το σύνολο του πληθυσμού
  • Διπλασιασμός αριθμού αποφοίτων σε σχολές ΤΠΕ και γενικότερα σχολές STEΜ, εντός τετραετίας
  • Διαμόρφωση πιο ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων από τις επιχειρήσεις
  • Κατάρτιση σύγχρονων εθνικών στρατηγικών και πλαισίων για την ασφαλή ανάπτυξη και παραγωγική χρήση τεχνολογιών και εφαρμογών αιχμής, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη.
  • Διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου για τη διακυβέρνηση και το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων.
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων αιχμής από τον εγχώριο κλάδο ΤΠΕ
  • Απλοποίηση διαδικασιών πριν την ψηφιοποίησή τους και πλήρης ψηφιοποίηση των διεπαφών του δημόσιου τομέα με τις επιχειρήσεις, και
  • Επιτάχυνση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε εδώ: 

https://www.sev.org.gr/ekdoseis/i-ellada-stin-evropaiki-psifiaki-dekaetia/

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

BEYOND 2024 – Φιλοξενώντας φορείς καινοτομίας, καινοτόμες επιχειρήσεις και εργαστήρια της Κρήτης

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης  συμμετείχε στην  διεθνή έκθεση της BEYOND 2024, στον χώρο της ΔΕΘ – HELEXPO στη Θεσσαλονίκη,  φιλογενώντας μέλη και