Στις 6 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής Global Gateway . Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση ελληνικών επιχειρηματικών και κλαδικών φορέων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Global Gateway, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με τις Γενικές Διευθύνσεις DG INTPA και DG TRADE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Global Gateway αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην χρηματοδότηση έργων υποδομών και επενδύσεων σε χώρες εκτός ΕΕ. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία ενισχύει τη συνεργασία με άλλες χώρες και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται σε χώρες της Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, Ινδο-Ειρηνικού και Δυτικών Βαλκανίων.
Η πρωτοβουλία υλοποιείται μέσω της EIB Global, του βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) που εστιάζει σε επενδύσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη επενδύοντας σε πέντε βασικούς τομείς:
- Κλίμα και ενέργεια
- Μεταφορές
- Ψηφιοποίηση
- Υγεία
- Εκπαίδευση και έρευνα
Μπορούν να Συμμετάσχουν:
- Ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ και μεγάλες εταιρείες), που δραστηριοποιούνται στους προτεραιότητες του Global Gateway.
- Δημόσιοι φορείς, όπως δήμοι και πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε έργα υποδομής και τεχνολογίας.
- Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που επιδιώκουν βιώσιμη ανάπτυξη σε συνεργασία με το Global Gateway.
Η διαδικασία υποβολής πρότασης περιλαμβάνει τον εντοπισμό ευκαιριών μέσω των πλατφορμών της ΕΕ, την επιλογή χρηματοδοτικών εργαλείων, την υποβολή προτάσεων και την αξιολόγηση των έργων. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από εγγυήσεις, δάνεια και επιχορηγήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και άλλων οργανισμών.