Στο πλαίσιο διεξαγωγής της Beyond 2024, η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε Πάνελ Συζήτησης για το Οικοσύστημα Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Προτάσεις για την επόμενη μέρα».
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κος Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Πρόεδρος του ΠΣΕΚ – Κ και μέλη του οι κάτωθι:
- Νικόλαος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
- Χρύσα Δασκαλάκη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, Περιφέρεια Κρήτης.
- Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος Elevate Greece.
- Ελένη Φώτη, Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
- Δημήτριος Πλεξουσάκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος ΔΣ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
- Δημήτριος Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος EnzyQuest, μέλος Elevate Greece.
Στο πάνελ συζήτησης αναπτύχθηκε η ανάγκη για υποστήριξη στις επιχειρήσεις με σαφή προσανατολισμό στην καινοτομία, όπως οι νεοφυείς, και ειδικότερα την υποστήριξη τους μέσω ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και την καθοδήγηση και υποστήριξή τους από δομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως Περιφέρειες, Επιμελητήρια και Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.
Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης μεταξύ του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού τομέα προκειμένου η ερευνητική καινοτομία να βρει επιχειρηματικές διεξόδους και να μετουσιωθεί σε καινοτόμο προϊόν ή/και υπηρεσία.
Η υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή για τους εκπροσώπους των φορέων του πάνελ οι οποίοι εστίασαν στις δράσεις που αναπτύσσουν προκειμένου να προωθήσουν την καινοτόμο επιχειρηματική κουλτούρα.
Το πάνελ εντόπισε τα παρακάτω σημαντικά σημεία για την περαιτέρω προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας:
- Προώθηση συνεργασιών, μέσω ειδικών δομών για την συνεργασία μεταξύ Ακαδημαϊκών – Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων,
- Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία με σαφή προσανατολισμό την καινοτομία,
- Ειδικές δράσεις για επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε Μητρώα Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας όπως το Elevate Greece,
- Ανάπτυξη Επιχειρηματικής Κουλτούρας σε παιδιά και νέους (ενημέρωση σχολείων κλπ),
- Προώθηση εξωστρέφειας επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού για ανάπτυξη προϊόντων και υιοθέτηση καλών πρακτικών,
- Πρόσβαση σε εξελιγμένες υποδομές τεχνολογίας,
- Καινοτόμες πρακτικές από Δημόσιους Φορείς για την υποστήριξη της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας,
- Δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (cluster) και τέλος,
- Συμπράξεις με καλά εγκαθιδρυμένες επιχειρήσεις για επιχειρηματική συνεργασία με ΜμΕ.
Στο κοινό που παρακολούθησε την εν λόγω συζήτηση παρεβρέθηκε και ο κος Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε μελλοντικές επενδυτικές δράσεις της Τράπεζας προς την κατεύθυνση της καινοτομίας κάνοντας ειδική αναφορά για τον τομέα της βιοτεχνολογίας και συγκεκριμένα το «life science» όπου επίκεινται μελλοντικά επενδυτικές προσκλήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος EQUIFUND 2, το οποίο θα προκηρυχθεί άμεσα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας εν γένει αλλά και των Περιφερειών ειδικότερα.