Το ηλιακό ποδήλατο Sunnyclist Islander από την ENERMECH

H επιχείρηση ENERMECH (Τσικανδυλάκης Εμμανουήλ) ως νεοφυής κατασκευάζει δύο ηλιακά οχήματα με την ονομασία Sunnyclist. Αυτή τη στιγμή είναι εμπορικά διαθέσιμο το ηλιακό ποδήλατο Sunnyclist Islander ενώ το ηλιακό μικρό-αυτοκίνητο Sunnyclist project L7eC
βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης πρωτοτύπου.

Η καινοτομία

Με το Sunnyclist Islander συνδυάζεται για πρώτη φορά σε ένα ποδήλατο, η ηλιακή οροφή με το σύστημα κλίσης με δίδυμους μπροστινούς τροχούς. Ο σχεδιασμός αυτός πραγματώνει την ιδέα του ηλιακού ποδηλάτου, του αυτόνομου οχήματος που μπορεί να προσφέρει με ασφάλεια, μοναδική οδηγική εμπειρία, ελευθερία και άνεση. Με φωτοβολταϊκή γεννήτρια ισχύος 150W φορτίζει την 700Ah μπαταρία του σε λιγότερο από μία ηλιόλουστη μέρα προσφέροντας έως 60km από τον ήλιο + 50km από τη μπαταρία, σύνολο 110km σε μία μέρα. Στην πράξη το ηλιακό ποδήλατο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αστικής και περιαστικής μετακίνησης χωρίς να χρειαστεί να φορτίσει από το δίκτυο.

Σύντομη παρουσίαση του Sunnyclist Islander

H επιχείρηση www.enermech.gr (Τσικανδυλάκης Εμμανουήλ) δραστηριοποιείται από το 2006 στο χώρο της βιομηχανίας και της ενέργειας. Εξειδικεύεται στη μελέτη και κατασκευή μηχατρονικών εφαρμογών, ρομποτικών συστημάτων, έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Έχει αναλάβει έργα μελέτης και κατασκευής απαιτητικών μηχατρονικών εφαρμογών για ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Κρήτης και έχει εγκαταστήσει πάνω από 2ΜW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα σχεδιαστικά και υπολογιστικά προγράμματα για εφαρμογές όπως 3D design, CAE, CAM, Dynamic Simulation και τις τελευταίες τεχνολογίες όπως Virtual Reality για αξιόπιστο Rapid Prototyping και σύγχρονες μεθόδους κατασκευής με CNC μηχανήματα

Η επιχείρηση ξεχωρίζει για την ικανότητά της να παρέχει αποτελεσματικά και σε σύντομο χρόνο, αξιόπιστες λύσεις σε ειδικά τεχνικά προβλήματα και πρωτότυπες κατασκευές.

Οι προκλήσεις για την επίτευξη της καινοτομίας ήταν μεγάλες καθώς στη χώρα μας ο τομέας της αυτοκίνησης δεν είναι ανεπτυγμένος και δεν υπάρχει το οικοσύστημα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τέτοιων ιδεών. 

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση βρίσκεται στα πρώτα βήματα της εμπορικής αξιοποίησης του ηλιακού ποδηλάτου. Τα επόμενα βήματα για την επιχείρηση είναι η γεωγραφική επέκταση της εμπορικής διάθεσης και οι εξαγωγές, η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγή και η αύξηση της γκάμας των προϊόντων. Επίσης μέσα στο 2023 θα ολοκληρώσει το πρωτότυπο του ηλιακού μικρο-αυτοκινήτου project L7eC και θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την εμπορική αξιοποίηση του.

Διακρίσεις

2016. Τρίτη θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό business seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
2015. Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από το εκολαπτήριο επιχειρήσεων “Μαζί στην εκκίνηση” του ΣΕΒ, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και τη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου
2013. 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό καινοτομίας Mentoring Start Up competition που διοργανώθηκε από το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Διογένης Εκκολαπτήριο επιχειρήσεων του πανεπιστήμιο Κύπρου.
2013. Διάκριση στο Βαλκανικό διαγωνισμό νεοφυούς επιχειρηματικότητας Balkan Venture Forum που διοργανώθηκε από τη Europe Unlimited.
2013. Συμμετοχή στις 100 καλύτερες πράσινες επιχειρηματικές ιδέες πανευρωπαϊκά στο διαγωνισμό European Venture Forum στο Düsseldorf.

To ηλιακό μικροαυτοκίνητο Sunnyclist project L7eC

To project L7eC ξεκίνησε το 2011 σαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την παραγωγή ενός ηλιακού οχήματος το οποίο θα μπορεί να κινείται αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη υποδομών φόρτισης. Από το 2011 έως το 2018 αναπτύχθηκαν τρία πρωτότυπα. 

Από το 2019 αναπτύσσεται ένα νέο τετράτροχο σχέδιο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ανάπτυξη του πλαισίου, την εταιρία Commons Lab στην ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης ενέργειας και των λογισμικών, και το βιομηχανικό σχεδιαστή Ρούλιο Μιχάλη στο design.

Το νέο πρωτότυπο αναπτύσσεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και επιδοτείται από τη Δράση 4.f.1-«Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, για την προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»

Αν έχετε κάποια ιστορία καινοτομίας για την ομάδα σας, την επιχείρησή σας ή το εργαστήριό σας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στην ενότητα Innovation Stories του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε το