team.blue Greece: Ένα καινοτόμο εργασιακό μοντέλο, από έναν όμιλο που αγαπάει να εξελίσσεται

Η Enartia αποτελεί έναν όμιλο εταιρειών με έδρα την Κρήτη, που κεντρικό άξονα δραστηριότητας έχει την παροχή λύσεων διαδικτύου

Η καινοτομία

Η Enartia είναι από πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εφάρμοσαν το μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας (τηλεργασίας), αναπτύσσοντας από το 2016 τα συστήματα, τις τεχνολογίες, την τεχνική ετοιμότητα κι έναν πλήρη οδηγό με όσα χρειάζεται ο εργαζόμενος που δουλεύει εξ αποστάσεως ώστε να είναι παραγωγικός. Σήμερα, 26 εργαζόμενοι της εταιρείας, εργάζονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και του εξωτερικού, καταργώντας γεωγραφικούς περιορισμούς και ανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές.

We love remote | Papaki

Η Enartia αποτελεί έναν όμιλο εταιρειών με έδρα την Κρήτη, που κεντρικό άξονα δραστηριότητας έχει την παροχή λύσεων διαδικτύου. Ιδρύθηκε το 2004 και έκτοτε η ανάπτυξη του είναι εντυπωσιακή. Σήμερα, με 59 ανθρώπους στο ανθρώπινο δυναμικο του, αποτελεί μέρος του ευρωπαΪκού ομίλου team.blue, και περνάει σε μια νέα εποχή ως team.blue Greece. Η καινοτομία του ομίλου δεν έγκειται μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από τις εταιρείες του Papaki και Top.Host. Το Papaki πράγματι είναι ο Νο1 καταχωρητής domain και ο μόνος πιστοποιημένος από την ICANN, ενώ η Top.Host παρέχει κορυφαίες λύσεις φιλοξενίας. Καινοτόμο όμως είναι εξίσου και το μοντέλο εργασίας το οποίο υιοθετεί.

Από το 2016, ο όμιλος άρχισε να υιοθετεί το μοντέλο τηλεργασίας παράλληλα με ένα υβριδικό μοντέλο για όσους εργαζόμενους ζούσαν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τότε, δημιουργήθηκε ένας πλήρης οδηγός με όσα πρέπει να έχει υπόψη του ο εργαζόμενος που δουλεύει εξ αποστάσεως, τους κανόνες κάθε τμήματος, τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιεί κ.ο.κ. Έτσι, όταν το 2020 η τηλεργασία μπήκε στη ζωή μας ολοκληρωτικά λόγω της πανδημίας, η ομάδα του ομίλου ήταν προετοιμασμένη, γνωρίζοντας πώς να εργάζεται αποδοτικά από οπουδήποτε. Συνεργασίες και φιλίες αναπτύχθηκαν κόντρα στους γεωγραφικούς περιορισμούς, νέα καινοτόμα προϊόντα δημιουργήθηκαν και κυκλοφόρησαν από ομάδες που συντονίστηκαν αποκλειστικά online.

Σήμερα, η team.blue Greece διατηρεί τα φυσικά της γραφεία στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, ενώ παράλληλα συνεχίζει να έχει στην ομάδα της ανθρώπους που εργάζονται εξ ολοκλήρου remote από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της Ελλάδας (αλλά και του εξωτερικού!). Όσοι εργαζόμενοι ζουν στην Κρήτη έχουν την επιλογή, όποτε το επιθυμούν, να εργαστούν στα φυσικά γραφεία, χωρίς περιορισμούς και “πρέπει”.  Ο οδηγός που είχε δημιουργηθεί το 2016, έχει ενημερωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, ενώ ένα εσωτερικό site βρίσκεται στη διάθεσή όλης της ομάδας ώστε να ενημερώνεται για τα πιο σημαντικά νέα αλλά και να βρίσκει τις σωστές πληροφορίες για την εταιρεία και τη λειτουργία της, άμεσα και ευχάριστα.

Ωστόσο, όπως κάθε καινοτομία, έτσι και αυτή, συνοδεύεται από προκλήσεις. Το remote working δίνει μοναδική ευελιξία στους εργαζομένους, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην παραγωγικότητα και έχει πολλά οφέλη, αλλά σίγουρα έχει ένα βασικό μειονέκτημα: την έλλειψη ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας. Επιπλέον, για να μπορεί η τηλεργασία να λειτουργεί σωστά, πρέπει να υπάρχει τεχνική ετοιμότητα και να βελτιώνονται διαρκώς τα συστήματα και οι τεχνολογίες, ώστε να μειωθούν τα πρακτικά εμπόδια.

Στόχος του ομίλου team.blue Greece είναι να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου στις υποδομές, η διαρκής εκπαίδευση και η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες, ενώ φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι στο επίκεντρο! Προγραμματίζονται περισσότερες δια ζώσης συναντήσεις, και διερευνώνται πιθανότητες working spaces/hubs σε περιοχές ανά την Ελλάδα.

Αν έχετε κάποια ιστορία καινοτομίας για την ομάδα σας, την επιχείρησή σας ή το εργαστήριό σας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στην ενότητα Innovation Stories του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε το