Καινοτόμα προϊόντα στον αγώνα για τη θεραπεία του Parkinson και του Alzheimer – SyNoesis Therapeutics

Η SYNOESIS αναπτύσσει μικρά μόρια με κριτήρια να ενεργοποιούν ειδικά μία πρωτεϊνη – πυρηνικό υποδοχέα στον εγκέφαλο που λέγεται Nurr1, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί γενετικά σε ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον και έχει βρεθεί να έχει εμπεριστατωμένο νευροπροστατευτικό και αντιφλεγμονώδη ρόλο στον εγκέφαλο in vivo σε ποικίλα νευροπαθολογικά μοντέλα ζώων.

Η καινοτομία

Μετά την αρχική πιστοποίηση που πετύχαμε για το Nurr1 ως θεραπευτικό στόχο για τη νόσο του Πάρκινσον με τη βοήθεια ενός αρχικού μικρού μορίου-εργαλείου, το οποίο δείξαμε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει την πρωτεϊνη Nurr1 στον εγκέφαλο χωρίς ωστόσο να έχει τις επιθυμητές ιδιότητες να αναπτυχθεί περαιτέρω προς κλινικές δοκιμές, η SYNOESIS αναπτύσει ένα portfolio μορίων με κλινικά επιθυμητές ιδιότητες για την είσοδό τους στον εγκέφαλο και την ενεργοποίηση του Nurr1. Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων των μορίων για την αδειοδότητση έναρξης κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον και την πιστοποίηση της ασφάλειας χορήγησής τους και της θεραπευτικής δράσης τους στον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα, η SyNoesis παράλληλα με την ανάπτυξη μικρών μορίων για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, εστιάζει στη μελέτη του μικροβιώματος του εντέρου για τον προσδιορισμό της θεραπευτικής του δυναμικής για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νόσων και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στην άνοια και στο γήρας.

SYNOESIS THERAPEUTICS

1ο βραβείο του διαγωνισμού EIT Health Catapult για το 2018

Video: European Health Catapult Biotech Winner 2018 - SyNoesis

Η εταιρεία SyNoesis Therapeutics δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για ανίατες νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση. 

Η SYNOESIS ιδρύθηκε το 2017 στην Κύπρο και το 2019 στην Ελλάδα από το Δρ.Αθανάσιο Σπαθή. Στην εταιρεία συμμετέχουν επίσης οι Dr Alexander Breidenbach, πρώην αντιπρόεδρος του τομέα Νευροεπιστημών στα κεντρικά γραφεία της Roche στην Ελβετία και ο Dr Peter Sennhenn, διευθυντής Ιατρικής Χημείας στην εταιρεία με πρότερη θητεία σε διάφορες φαρμακοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων η Boehringer Ingelheim στη Γερμανία. Η εταιρεία συνεργάζεται με ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων στην Ευρώπη, Ελβετία και Αμερική, ενώ διατηρεί ενεργές συνεργασίες με τον ακαδημαϊκό χώρο ιδιαιτέρως στην Κρήτη με το ΙΤΕ όπου συμμετέχει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του οποίου Συντονιστής είναι ο Καθηγητής Δρ Γαρίνης και στο οποίο συνεργάζεται επίσης ο Καθηγητής Δρ Ταβερναράκης.

Οι Προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκου, η κρίσιμη παράμετρος είναι ο χρόνος, προκειμένου να αναπτυχθεί θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν. Πρόκειται για μία διαδικασία υψηλού ρίσκου που απαιτεί εκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια κατά κανόνα προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές όταν θεωρηθεί ότι το πρόγραμμα είναι έτοιμο για χρηματοδότηση, συνήθως όταν η εταιρεία έχει επιτύχει ελαχιστοποίηση του ρίσκου διατηρώντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Μέχρι το σημείο εκείνο, η εταιρεία πρέπει να βρίσκει ανταγωνιστικά μικρές χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές και να τις μεταφράσει σε μείωση του εγγενούς ρίσκου του προγράμματός της, έτσι ώστε να βρίσκεται συνεχώς πιο κοντά στο επίπεδο ετοιμότητας άντλησης κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές. Αυτό αποτέλεσε και την πιο σημαντική πρόκληση για τη SYNOESIS στα πρώτα της βήματα. Είχαμε την τύχη να επιτύχουμε χρηματοδοτήσεις και πιστοποίηση του προγράμματός μας σε διάφορους φορείς του οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη και στην Ελβετία. Ευελπιστούμε ότι είμαστε κοντά στην ένταξη θεσμικών επενδυτών στην εταιρεία μας.

Στόχοι και επόμενα βήματα

Το πλάνο ανάπτυξης της SYNOESIS περιλαμβάνει 3 στόχους:

1) Την ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου για την αδειόδότηση των νέων θεραπευτικών μορίων για κλινικές δοκιμές για τη νόσο του Πάρκινσον.

2) Την επιτυχή ολοκλήρωση της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών και

3) την επιτυχή διεξαγωγή της Φάσης ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε τους στόχους (1) και (2) μέσα σε 18-24 μήνες.

Στο στάδιο αυτό, έχουμε εμπεριστατωμένο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον απο διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και από τη φαρμακοβιομηχανία να συμμετέχει στην περαιτέρω κλινική ανάπτυξη του θεραπευτικού σχήματος ως νέο φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Μία τέτοια εξέλιξη θα συνδράμει δυναμικά τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη της SYNOESIS, όσο και του οικοσυστήματος της βιοτεχνολογίας στην Κρήτη, καθώς η επένδυση θα ενδυναμώσει σημαντικά το δίκτυο συνεργασίας στην περιοχή και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές

Αν έχετε κάποια ιστορία καινοτομίας για την ομάδα σας, την επιχείρησή σας ή το εργαστήριό σας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στην ενότητα Innovation Stories του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε το