Συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο Διεθνές Εργαστήρι APPROACH – Crete 2024

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης (IBO) συμμετείχε με παρουσίαση των δράσεων του για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα στο Διεθνές Εργαστήρι APPROACH – Crete 2024 (https://euproject-approach.eu/) με θεματολογία τον προσδιορισμό της αλυσίδας αξίας των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων δικτύωσης, την καθοδήγηση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, την διαχείριση της καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνολογίας.  Το εργαστήρι διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 28 Ιουνίου του 2024, ωστόσο η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου πραγματοποιήθηκε  δια ζώσης, εντός του πεδίου της έρευνας, με την Προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας κα. Αικατερίνη Ρουσάκη και τα μέλη της ομάδας υποστήριξης του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας κ. Χρήστο Μπίλιο και κ. Γιώργο Πάγκαλο να τυγχάνουν της πολύ ζεστής υποδοχής και φιλοξενίας του Καθηγητού και Διευθυντή του Εργαστηρίου τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης προηγμένων σύνθετων υλικών, έξυπνων & πολύ-λειτουργικών δομών και ηλεκτρονικών διατάξεων του Tμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), κ. Λάζαρου Τζούνη, όπως και της ομάδας του, εκ των διοργανωτών του διεθνούς εργαστηρίου.

Στην παρουσίασή της η κα. Ρουσάκη περιέγραψε μια προς μια τις δράσεις του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που στοχεύουν στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας  μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και των ερευνητών και ανέδειξε το όραμα για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο νησί. Επίσης έδωσε έμφαση στην υπηρεσία της Αναζήτησης Συνεργασιών  που προσφέρει το Παρατηρητήριο μέσω της διαδικτυακής του πύλης (https://ibo.crete.gov.gr/partnership-request/ ) που μπορεί να φέρει κοντά τους παίκτες του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κρήτης.  

Κατά την επίσκεψή μας στο εργαστήριο διαπιστώσαμε με περηφάνια την ενεργή συμμετοχή των μελών της ομάδας του εργαστηρίου  σε δράσεις που διοργανώνει το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του τριημέρου καινοτομίας InnoDays 2023, διενεργήθηκε ο Μαραθώνιος Καινοτομίας (Hackathon) «Αρτέμης Σαϊτάκης 2023», όπου η ιδέα BioTEG με πρόταση την κατασκευή 2D και 3D θερμοηλεκτρικών γεννητρών για την τροφοδοσία βιοαισθητήρων παρακολούθησης βιοϊατρικών δεδομένων, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ έλαβε το 1ο βραβείο.

 

Το εργαστήριο Εργαστήριο τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης προηγμένων σύνθετων υλικών, έξυπνων & πολύ-λειτουργικών δομών και ηλεκτρονικών διατάξεωνComposites, Structures & Electronic Devices 3D Printing Laboratory ιδρύθηκε το 2019 στα πλαίσια του κατασκευαστικού τομέα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), καταλαμβάνει 300 τετραγωνικά μέτρα εντός της πανεπιστημιούπολης στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν διάφορους εκτυπωτές για τρισδιάστατη εκτύπωση, τόσο θερμοπλαστικών υλικών όσο και ρητίνης.  

Αποστολή και κύριος στόχος του CSD-3D Lab αποτελούμενο συνολικά από 7 ερευνητές (2 μέλη ΔΕΠ, 2 Μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 3 Υποψήφιους Διδάκτορες) είναι η διεξαγωγή σύγχρονης έρευνας στον τομέα της Μηχανολογίας, των Κατασκευών και των Προηγμένων Υλικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις Προσθετικές Κατασκευαστικές Τεχνολογίες (Additive Manufacturing: AM).

Από την ίδρυσή του, το CSD-3D Lab διαθέτει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 1,500 αναφορές. Η έρευνα του εργαστηρίου εστιάζεται σε τεχνολογίες Προσθετική κατασκευής- Τρισδιάστατης εκτύπωσης (FFF, SLS, SLA) ινοπλισμένων και νανοσύνθετων πολυμερικών υλικών, τρισδιάστατης σάρωσης, αντίστροφης μηχανικής, κατεργασίες πολυμερών και παρασκευή εκτυπωμένων ηλεκτρονικών διατάξεων, ενώ όλα τα μέλη του εργαστηρίου έχουν εμπειρία και εξειδίκευση σε μια μεγάλη γκάμα εμπορικών διαθέσιμων λογισμικών CAD/CAM/CAE. Το εργαστήριο εξειδικεύεται σε διάφορες φυσικοχημικές ιδιότητες των υλικών/ δομών προσδίδοντας ενσωματωμένες πολύ-λειτουργικές ιδιότητες στις τελικές 3D δομές, όπως π.χ. υλικά, κατασκευές & διατάξεις με:

  1. δυνατότητα συγκομιδής θερμοηλεκτρικής ενέργειας (thermoelectric energy harvesting),
  2. ιδιότητα αισθητήρα (piezoresistive, piezoelectric φαινόμενο) και
  3. δυνατότητα να αλλάζουν σχήμα υπό εξωτερικό ερέθισμα (επενεργητές βάσει του ηλεκτροθερμικού φαινομένου), κλπ., όλα εκμεταλλευόμενοι την αγώγιμη ή ημιαγώγιμη συμπεριφορά των υλικών.

Συν τοις άλλοις, το εργαστήριο εστιάζει στον τομέα της καταστροφικής αξιολόγησης των κατασκευών που παρασκευάζονται κυρίως με 3D εκτύπωση δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα των σύνθετων υλικών π.χ. μηχανική (στατική, μηχανική θραύσης), μηχανική διεπιφάνειας, μηχανικός/θερμομηχανικός χαρακτηρισμός, περιβαλλοντική φόρτιση και κόπωση.

Το CSD-3D Lab έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εθνικών και διεθνών συνεργασιών ενώ έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις που ανέρχονται στο ποσό των € 1Μ  και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υπάρχουσα γνώση και αριστεία του εργαστηρίου όπως και της εμπειρίας και των διακρίσεων του ιδρυτή και διευθυντή του εργαστηρίου κ. Λάζαρου Τζούνη.

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας με γνώμονα τη  διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς και την εξωστρεφή προσέγγισή του στη καταγραφή του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, εντόπισε την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο εργαστήριο για συνεργασίες με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την καινοτομία.

Εάν το επιστημονικό πεδίο της έρευνας του εργαστηρίου τρισδιάστατης εκτύπωσης σύνθετων υλικών, προηγμένων δομών και ηλεκτρονικών διατάξεων και ο τρόπος που θα εφαρμοζόταν στην πράξη, σας ενδιαφέρουν ως πιθανή συνεργασία, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία αναζήτησης συνεργασίας και εμείς θα σας φέρουμε σε επαφή!

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

Gen-E 2025: Φεστιβάλ μαθητικής – φοιτητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (1 έως 3 Ιουλίου, Αθήνα)

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει το κορυφαίο φεστιβάλ μαθητικής/φοιτητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Gen-E 2025, από 1 έως 3 Ιουλίου 2025. Διοργανώνεται από τον οργανισμό Junior Achievement

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!