Μητρώο Ερευνητικών Εργαστηρίων Περιφέρειας Κρήτης

Επεξεργασία Στοιχείων Εργαστηρίου

Εργαστήριο Ελαιοκομίας
Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (Χανιά) - Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ
Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου
Ο βασικός άξονας έρευνας του εργαστηρίου είναι η αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού με το περιβάλλον και τη διαχείριση του ελαιώνα. Στην Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς που περιλαμβάνει πάνω από 100 ποικιλίες προστίθενται συνεχώς επιλογές από όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, αφενός για διατήρηση των φυτογενετικών πόρων ως προστασία της βιοποικιλότητας και αφετέρου για τον χαρακτηρισμό τους (παραγωγικότητα, ποιότητα, προσαρμογή σε περιβαλλοντικές συνθήκες) και την αξιοποίηση τους για την αναδιάρθρωση της ελληνικές ελαιοκομίας αλλά και για δημιουργία νέων ποικιλιών με γενετική βελτίωση. Σε συνεργασία με πολλές αγροτικές οργανώσεις υλοποιούνται πολυετείς έρευνες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκομία.
Τομείς έξυπνης εξειδίκευσης
Αγροδιατροφή, Περιβάλλον - Ενέργεια - Κλιματική Αλλαγή, Κυκλική Οικονομία
Ερευνητικά πεδία
Γεωπονία
Τομείς Παρεχόμενων Υπηρεσιών
Αγροδιατροφή
Διάθεση εξοπλισμού προς τον ιδιωτικό τομέα
Δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού από τρίτους: όχι
Προϊόντα & Υπηρεσίες
: Το εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, που εδρεύει στα Χανιά, ανακοινώνει ότι παρέχει στους παραγωγούς υπηρεσίες προσδιορισμού ελαιοπεριεκτικότητας του ελαιόκαρπου για να μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα παρέχει αποτελέσματα σε χρονική διάρκεια δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του δείγματος. Ο βαθμός ωριμότητας του ελαιοκάρπου κατά τη συγκομιδή αποτελεί σημαντικό παράγοντα, τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του ελαιολάδου. Η κατάλληλη εποχή συγκομιδής διαφέρει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το φορτίο καρποφορίας των δέντρων και άλλους παράγοντες οπότε δεν είναι σωστό να συγκομίζουμε την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο. Οι ελαιοπαραγωγοί, γνωρίζοντας την ελαιοπεριεκτικότητα σε κάθε χωράφι τους, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συγκομιδή την κατάλληλη χρονική περίοδο, συνυπολογίζοντας βέβαια και παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η καθυστερημένη συγκομιδή για αύξηση της ποσότητας ελαιόλαδου οδηγεί σε ποιοτική υποβάθμιση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρει ούτε σημαντική ποσοτική αύξηση οπότε πρέπει να αποφεύγεται.
Δημοσιεύσεις
Πλήθος Δημοσιεύσεων: 61
Διεύθυνση Ιστοσελίδας

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!