Το PRECISEU (PeRsonalised medicine Empowerment Connecting Innovation ecoSystems across Europe), είναι έργο στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού οικοσυστήματος στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής και των προηγμένων θεραπειών.
Πρόκειται για ένα από τα πέντε νικητήρια έργα της ανταγωνιστικής πρόσκλησης Regional Innovation Valleys (RIV) για τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας και το μοναδικό στον συγκεκριμένο τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 23 εκ.€ και συμμετέχουν 25 εταίροι από 11 χώρες της Ευρώπης ανάμεσά τους, εκπροσωπώντας την Κρήτη, το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της πρώτης συνάντησης, περίπου 50 εκπρόσωποι των 25 εταίρων ξεκίνησαν τη συνεργασία για την υλοποίηση των δράσεων του έργου, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2029. Το έργο εκτός από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω κοινοπραξιών θα περιλαμβάνει δράσεις όπως σεμινάρια, διαπεριφερειακό διαγωνισμό καινοτομίας, ανταλλαγή εμπειριών, παρουσίαση καλών πρακτικών κ.α.
Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα και μετά την δια ζώσης συνάντηση των εταίρων ακολούθησε η επίσημη έναρξη του έργου κατά την οποία ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Pere Aragonès, μαζί με τον υπουργό Υγείας, Manel Balcells, κήρυξαν την επίσημη έναρξη του έργου και παρακολούθησαν την εκδήλωση μαζί με εκπροσώπους των 25 εταίρων αλλά και τοπικών φορέων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Καταλονίας.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Βαρκελώνης, έργα όπως αυτό “αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα του γιατί η επένδυση στην επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων“, δεδομένου ότι “η επιστήμη είναι πρώτα και κύρια ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων“. Επίσης, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Jekaterina Novikova, έδωσε συγχαρητήρια στην κοινοπραξία του PRECISEU αφού ήταν ένα από τα πέντε έργα που κέρδισαν στην ανταγωνιστική πρόσκληση RIV του προγράμματος “Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας”
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του έργου και δύο τραπέζια συζήτησης, το πρώτο με τίτλο: Πώς οι περιφερειακές κοιλάδες καινοτομίας οδηγούν στην ανάπτυξη; στο οποίο συμμετείχε από την Περιφέρεια Κρήτης η Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας κα Κατερίνα Ρουσάκη η οποία παρουσίασε βασικά χαρακτηριστικά της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειάς μας, τη δυναμική του τομέα της Υγείας – Ευεξίας στην Κρήτη καθώς και τη σπουδαιότητα της συμμετοχής και συνεργασίας του ιδιωτικού και ερευνητικού οικοσυστήματος, προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και στο τομέα της Εξατομικευμένης Ιατρικής.
Το δεύτερο τραπέζι συζήτησης είχε τίτλο «Πώς μπορεί το έργο PRECISEU να διαμορφώσει το μέλλον της Εξατομικευμένης Ιατρικής» με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως σε ενέργειες και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά και την παρουσίαση εμπειριών και προτάσεων από πρωτοπόρους φορείς στο συγκεκριμένο χώρο.
Την τρίτη ημέρα, εκπρόσωποι των εταίρων του PRECISEU φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης (Barcelona Supercomputing Center – BSC), το οποίο είναι ένας από τους εταίρους του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κέντρο δεδομένων ξεκίνησε και στεγάζεται ακόμα και σήμερα ένα παρεκκλήσι με το όνομα Torre Girona!!!. Φιλοξενεί τον MareNostrum, έναν υπερυπολογιστή 13,7 Petaflops, βασισμένο σε Intel Xeon Platinum, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης συστάδες αναδυόμενων τεχνολογιών. Διαχειρίζεται από μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Ισπανικό Υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας την κυβέρνηση της Καταλονίας και το Πολυτεχνείο της Καταλονίας, προσφέροντας υπηρεσίες προς την Ερευνητική Κοινότητα.
Οι εκπρόσωποι είχαν τη δυνατότητα, να μάθουν τις κύριες δραστηριότητες του κέντρου, να δουν τις εγκαταστάσεις των Βιοεπιστημών και των έργων που υλοποιεί στο τομέα της Εξατομικευμένης Ιατρικής και ξεναγήθηκαν σε μέρος του Κέντρου Δεδομένων.
Την Περιφέρεια Κρήτης και το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας εκπροσώπησαν: η προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου κα Κατερίνα Ρουσάκη και ο σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, κ. Σταύρος Καουκάκης, ενώ από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας κος Δημήτριος Κατεχάκης και τα Στελέχη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Δρ. Μαρία Μακριδάκη και Δρ. Απόστολος Δημητριάδης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
- Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης: https://ibo.crete.gov.gr (email: ibo@creteregion.gr)
- Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, ΙΠ-ΙΤΕ: https://www.ics.forth.gr/ceha/, (email: ehealth@ics.forth.gr)