Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε δυναμικά στη διεθνή έκθεση BEYOND 2025, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον θεματικό τίτλο «AI Reality Bites».
Η Περιφέρεια Κρήτης φιλοξένησε στο περίπτερό της 12 μέλη του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, καινοτόμες επιχειρήσεις, εργαστήρια και συνεργαζόμενους φορείς, αναδεικνύοντας τη δυναμική των συνεργειών και τη σημασία της διασύνδεσης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Οικοσυστήματα Καινοτομίας», στην οποία, Η κα Χρύσα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε το οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης και τις δράσεις που υλοποιούνται για την ενίσχυση της καινοτομίας. και ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Σύμβουλος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται από επιχειρήσεις και εργαστήρια της Κρήτης που συμμετείχαν στο ομαδικό περίπτερο της Περιφέρειάς μας.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Δρ. Κυριάκου Τολιά, Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), και του κ. Σταύρου Καουκάκη, Σύμβουλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχιερηματικότητας, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη για τα οικοσυστήματα καινοτομίας και πώς επιδρά στην ανάπτυξη τους.
Στη συζήτηση, ο Διευθυντής του ΕΚΤ ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο, τις δράσεις, τις υπηρεσίες και το όραμα του οργανισμού στην υποστήριξη του εθνικού και περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και των ανοικτών δεδομένων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της διάθεσης και αξιοποίησης ποιοτικών δεδομένων ως θεμέλιο για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η διαθεσιμότητα των δεδομένων αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη εξειδικευμένων, κάθετων λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών και των τοπικών οικονομιών.
Τέλος, σημείωσε πως το οικοσύστημα καινοτομίας στην Κρήτη βρίσκεται σε φάση ωριμότητας, επιτρέποντας τη στοχευμένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σε ερευνητικές όσο και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέφερε, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συνεργασία και τη σύνδεση μεταξύ φορέων, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας ως παράδειγμα καινοτομίας με δυνατότητα εφαρμογής σε ευρύτερη κλίμακα.