Η πρωτοποριακή μέθοδος μοριακής διάγνωσης και η δημιουργία της συσκευής PEBBLE qcLAMP Platform, από την BIOPIX-T

Tο PEBBLE qcLAMP Platform είναι μία φορητή συσκευή μοριακής διαγνωστικής βασισμένη στην τεχνολογία LAMP (Ισοθερμική PCR), σχεδιασμένη για χρήση στο σημείο φροντίδας (Point-of-Care). Η συσκευή είναι γνωστοποιημένη στον ΕΟΦ, και αντίστοιχα κοινοποιημένη στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η καινοτομία

Η καινοτομία της έγκειται στη μεγάλη ακρίβεια κατά την ανίχνευση γενετικού υλικού η οποία γίνεται σε πραγματικό χρόνο και στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον με έλλειψη υποδομών (μακριά από εργαστήρια). Η συσκευή είναι οικονομικά προσιτή σε όλους, η λειτουργία της ελέγχεται μέσω μίας συσκευής Android, και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με μπαταρία.

Video: PEBBLE qcLAMP Platform, the future of point-of-care diagnostics, today!

Η BIOPIX DNA TECHNOLOGY ή αλλιώς BIOPIX-T (https://biopix-t.com/) είναι ένας τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό να διαθέσει στην αγορά μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης, η οποία βασίζεται σε μία πρωτοποριακή μέθοδο.

H εταιρία απασχολεί 20 εξειδικευμένα άτομα (2 PhD, 14 MSc και 4 BSc), και δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, στοχεύει μέσα στο 2023 να υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να επιτύχει τους στόχους της.

Το αρχικό πρωτότυπο

Το αρχικό πρωτότυπο της συσκευής το οποίο ονομαζόταν IRIS, δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Proof-of-Concept», του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Αυτό ήταν και το πρόγραμμα που έδωσε τη δυναμική στην συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να μετουσιωθεί σε εταιρία, η οποία τον Ιούλιο του 2020 εγκαταστάθηκε στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Κρήτης (STEP-C). Τον Αύγουστο του 2020 κατοχυρώθηκε στην BIOPIX-T μέσω μίας κοινοπραξίας, Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμεση πιστοποίηση και κυκλοφορία της συσκευής αυτής. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η εταιρία χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, σε συνδυασμό με Έλληνες ιδιώτες επενδυτές από το χώρο της υγείας.

Η εμπορική διάθεση του προϊόντος

Τον Ιούνιο του 2021, η BIOPIX-T δημιούργησε την πρώτη της μονάδα παραγωγής εκτός του STEP-C, και τον Αύγουστο του 2021, πήρε άδεια παραγωγού από τον ΕΟΦ. Στα τέλη του Οκτώβρη του 2021, τα προϊόντα της εταιρίας έγιναν εμπορικά διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, το PEBBLE qcLAMP Platform (μετεξέλιξη της συσκευής IRIS), είναι μία φορητή συσκευή μοριακής διαγνωστικής βασισμένη στην τεχνολογία LAMP (Ισοθερμική PCR), σχεδιασμένη για χρήση στο σημείο φροντίδας (Point-of-Care).

Η συσκευή είναι γνωστοποιημένη στον ΕΟΦ, και αντίστοιχα κοινοποιημένη στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπρόσθετα έχουν εγγραφεί στον ΕΟΦ και τα αντίστοιχα διαγνωστικά σύνολα (κιτ) για την ανίχνευση του κορωνοϊού και της γρίπης τύπου Α, με την ονομασία COV19 qcLAMP kit και FLU A qcLAMP kit, αντίστοιχα, με το δεύτερο διαγνωστικό σύνολο να έχει γίνει πολύ πρόσφατα διαθέσιμο στην αγορά.

το PEBBLE qcLAMP Platform παράγεται με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και χρησιμοποιεί ευρέως διαδεδομένα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Τρέχουχα κατάσταση

H BIOPIX-T έχει ήδη υπογράψει σύμβαση διανομής σε Ελλάδα και Κύπρο, και έχει αναθέσει σε εκπρόσωπο στην Ελβετία την εγγραφή και διανομή των προϊόντων της. Επιπλέον, η εταιρία βρίσκεται σε επαφές και αναζήτηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και την Αμερική. Ακόμα, η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί αγορά στόχο, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή των PEBBLE και των κιτ τοπικά. Επιπρόσθετα,  έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές για την αδειοδότηση στη Ναμίμπια, και έχει ξεκινήσει η διανομή στην Μποτσουάνα.

Αυτή την περίοδο, η εταιρία έχει ξεκινήσει τον νέο κύκλο χρηματοδότησης (Series A), με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την επέκταση της παραγωγής με στόχο να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση. Στα πλαίσια αναζήτησης χρηματοδότησης, η ΒΙOPIX-T, είχε την τιμή να είναι μία από τις εννέα εταιρίες που βραβεύτηκαν στο 2021-2022 Tech Tour South East Europe Program για την εξαιρετική τους παρουσίαση. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 32 εταιρίες, (από τις 150 που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή), οι οποίες έλαβαν μέρος στην τελική φάση τον Μάιο στην Αθήνα και τον Ιούνιο διαδικτυακά.

Η BIOPIX-T εκτός από τo PEBBLE qcLAMP Platform που προορίζεται αποκλειστικά για διαγνωστικούς σκοπούς, διαθέτει εμπορικά και μία δεύτερη έκδοσή της, τη συσκευή PEBBLE-R qcLAMP Platform. Η έκδοση αυτή, προωθείται σε ερευνητές και εταιρίες σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών συνόλων συμβατά με το PEBBLE, μέσω συνεργασιών.

Στόχοι και επόμενα βήματα

Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων αποτελεί βασικό στόχο της εταιρίας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να αναπτύξει πληθώρα συμβατών τεστ (και μέσω συνεργασιών) για το PEBBLE, που σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της ελονοσίας. Επιπλέον, αναπτύσσει ένα τεστ με εφαρμογή στη φαρμακογονιδιωματική που σχετίζεται με το επιτυχή μεταβολισμό πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η BIOPIX-T, επίσης δουλεύει στο σχεδιασμό νέων διαγνωστικών συσκευών για χρήση σε σημεία φροντίδας (Point-of-care) και για χρήση από το σπίτι (home testing). 

Συνοψίζοντας, τα δυόμιση αυτά χρόνια από την ίδρυση της, η BIOPIX-T έχει καταφέρει παρά τις δυσκολίες να εδραιωθεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό χώρο και να αφήσει το στίγμα της. Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Η δουλειά συνεχίζεται, η έρευνα και η ανάπτυξη προχωρούν και όπως υποστηρίζει η ομάδα «το μέλλον είναι BIOPIX-T!».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αν έχετε κάποια ιστορία καινοτομίας για την ομάδα σας, την επιχείρησή σας ή το εργαστήριό σας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στην ενότητα Innovation Stories του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε το