Έρευνα ΕΚΤ-ΣΕΒΕ: Χαρτογράφηση αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό

Το ΕΚΤ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ αποτυπώνουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό

H έρευνα που υλοποίησαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει πτυχές της ελληνικής αγοράς εργασίας και μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την απασχόληση στην Ελλάδα και την αναζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις.

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2024 ανάμεσα σε 1.600 επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας, όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ υπήρχε επαρκής εκπροσώπηση από όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων  χαρτογραφώντας, με αυτά τα στοιχεία, τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τα κύρια συμπεράσματα της χαρτογράφησης των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό συνοψίζονται στα εξής:

  • Αναζήτηση Προσωπικού: Το 63% των επιχειρήσεων της έρευνας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης προσωπικού αυτή την περίοδο ώστε να καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες ή να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους.
  • Αίτια Αναζήτησης Προσωπικού: Το 52,4% αναζητάει προσωπικό λόγω ανάπτυξης, η οποία αφορά την αύξηση των πωλήσεων (33%) και την ανάπτυξη/επέκταση της επιχείρησης λόγω έγκρισης χρηματοδότησης (19,4%). Ως δεύτερο αίτιο αναζήτησης αναδεικνύεται η αναπλήρωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων (36,2%), ενώ μόνο το 11,3% των επιχειρήσεων αναζητάει προσωπικό για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών.
  • Βασικές Ανάγκες των Επιχειρήσεων σε Προσωπικό: Το 43,4% των επιχειρήσεων αναζητεί επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης (επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγους, μηχανικούς και άλλους ειδικούς τομείς), ενώ το 29,6% αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες, εύρημα που καταδεικνύει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό σε πολλαπλά επίπεδα εξειδίκευσης.
  • Κίνητρα Προσέλκυσης Προσωπικού: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρει την απόκτηση εμπειρίας και το χτίσιμο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόμενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού. Το επόμενο πιο βασικό κίνητρο είναι οι αυξημένες απολαβές.
  • Εκπαίδευση Προσωπικού: Το 75,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προσφέρει εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Αυτό διαφοροποιείται με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς όσο αυξάνει ο αριθμός των εργαζομένων, τόσο αυξάνει και το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρει εκπαίδευση. Το είδος της εκπαίδευσης αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν ποικίλες μορφές εκπαίδευσης, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις προσφέρουν κυρίως εμπειρική εκπαίδευση από το υφιστάμενο προσωπικό.
  • Πρόσληψη Επαναπατρισθέντων: Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,6% όταν ανάγεται στο σύνολο των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως αναζητούν προσωπικό στην τρέχουσα συγκυρία.

  • Δυσκολίες Εύρεσης Προσωπικού και οι Αιτίες τους: Το 76,7% των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Κύριοι παράγοντες είναι η απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και η απουσία ενδιαφέροντος από μεριάς των υποψηφίων.
  • Προτάσεις Βελτίωσης του Πλαισίου Απασχόλησης: Το 56,7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι χρειάζεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, ενώ συνολικά εκτιμούν πως παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης (π.χ. ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου, αποτελεσματική σύνδεση ΑΕΙ με επιχειρήσεις, αλλαγή πλαισίου πρακτικής άσκησης), όσο και οικονομικής φύσεως (π.χ. μείωση εργοδοτικών εισφορών, γρηγορότερη έγκριση χρηματοδότησης) αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης.

  • Προτάσεις Βελτίωσης – Διαφοροποιήσεις ανά Μέγεθος Επιχείρησης: Το προηγούμενο εύρημα σχετικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο πλαίσιο απασχόλησης εμφανίζει διαφοροποιήσεις εάν ιδωθεί υπό το πρίσμα του μεγέθους των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι μικρές επιχειρήσεις επιθυμούν κυρίως παρεμβάσεις οικονομικής φύσης, ενώ οι μεγάλες επιθυμούν παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.
 

 

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

PRECISEU

Προαναγγελία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προτάσεις που αφορούν την Ενδυνάμωση της Εξατομικευμένης Ιατρικής – Έργο PRECISEU

Tο Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης προαναγγέλλει, ότι εντός του επόμενου διαστήματος αναμένει την έναρξη της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προτάσεις που αφορούν την

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!