BioCoS – Γενετική ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου – από το χωράφι στο ράφι

Η BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοτεχνολογίας και Bιοπληροφορικής με έδρα τα Χανιά. Κεντρικός άξονας δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη λύσεων γενετικής (DNA) ιχνηλασιμότητας σε τρόφιμα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής

Η Καινοτομία

Η τεχνολογική λύση της BioCoS εστιάζει στη γενετική (DNA) ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου – από το χωράφι στο ράφι – είτε σαν τρόφιμο ή σαν συστατικό σε καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Η γενετική (DNΑ) ταυτότητα σε ένα ελαιόλαδο προσδίδει ανταγωνιστικότητα και υπεραξία στο τελικό προϊόν, επιτρέποντας σε μια εταιρεία να επιβεβαιώσει περαιτέρω στον καταναλωτή ότι το μπουκάλι περιέχει αυτό που αναγράφει η ετικέτα. 

Παράλληλα, ενισχύει το πρωτόκολλο βιωσιμότητας μιας εταιρείας σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Οικονομικό μέσα από την διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος σε ανταγωνιστικές αγορές, κοινωνικό γιατί στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς αποκτώντας ενεργό ρόλο στη προστασία της βιοποικιλότητας, και περιβαλλοντικό γιατί αναδεικνύει και προστατεύει τις τοπικές ποικιλίες, όπως επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών..

BioCoS – Γενετική ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου – από το χωράφι στο ράφι

Προφίλ Επιχείρησης 

Η BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοτεχνολογίας και Bιοπληροφορικής με έδρα τα Χανιά. Κεντρικός άξονας δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη λύσεων γενετικής (DNA) ιχνηλασιμότητας σε τρόφιμα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Η καινοτομία της γενετικής ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας στη βιομηχανία ελαιολάδου ξεκίνησε το 2018.  To 2019, για την παραπάνω υπηρεσία, η BioCoS χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα SME Instrument Phase 1 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα από ~3300 προτάσεις (~285 εγκρίθηκαν; ποσοστό επιτυχίας ~8%). Το ανθρώπινο δυναμικό και συνεργάτες της BioCoS καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων όπως, βιολόγοι, γεωπόνοι-βιοτεχνολόγοι, επιστήμονες του κλάδου της βιοπληροφορικής, του μάρκετινγκ και νομικοί σύμβουλοι, ώστε να καλύπτουν τις εμπορικές και ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας. Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπορικών και ερευνητικών συνεργασιών εντός και εκτός της Ε.Ε.. Αυτή η  υβριδική δομή συντελεί σε ένα μοντέρνο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας που ενισχύει σημαντικά την εξωστρέφεια. Χτίζουμε στην Ελλάδα για να εξάγουμε στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Περιγραφή υπηρεσίας

Η λύση που προσφέρει η BioCoS βασίζεται στην ανάλυση και επεξεργασία DNA δεδομένων και όχι μόνο. Στην παρούσα φάση έχουμε φτάσει να εντοπίζουμε 39 διαφορετικές ποικιλίες μέσα σε ένα ελαιόλαδο, όπως επίσης την παρουσία τυχόν προσμίξεων με σπορέλαια. Η φιλοσοφία της BioCoS είναι απλή και έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της υπεραξίας ενός ελαιολάδου, καθώς και την ενίσχυση του πρωτόκολλου βιωσιμότητας μιας εταιρείας.

 

Προκλήσεις

Η πολυπλοκότητα της αλυσίδας παραγωγής στη βιομηχανία ελαιολάδου σε συνδυασμό με τη φύση του προϊόντος, συντελούν στο να υπάρχει και ένα υψηλό ρίσκο για πράξεις νοθείας. Το παραπάνω έχει σαν συνέπεια να επηρεάζει και τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, η υπόνοια νοθείας στη βιομηχανία ελαιολάδου, είναι ικανή συνθήκη για τη μείωση της τιμής από 10% έως και 50%, με ισχυρό αντίκτυπο και στις ετικέτες υψηλής ποιότητας π.χ. ΠΟΠ ΠΓΕ. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό απαιτεί την καθιέρωση λύσεων ιχνηλασιμότητας που να μπορούν όμως και να υιοθετηθούν ιδιαίτερα από τις μικρές επιχειρήσεις που δε διαθέτουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα, έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών. Η BioCoS, έρχεται να προσφέρει μια εξελιγμένη τεχνογνωσία συμβάλλοντας σημαντικά στην μοντερνοποίηση της παραδοσιακής αυτής βιομηχανίας.

 

 

Επόμενα Βήματα – Στόχοι – Επιδιώξεις

Το 2023 η BioCoS προχώρησε στην ανάπτυξη μιας φορητής μοριακής συσκευής με στόχο να διασφαλίζει την ακεραιότητα και τον εντοπισμό νοθείας σε ένα προϊόν στη βιομηχανία τροφίμων οπουδήποτε και επιτόπου, ακόμα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Στη παρούσα φάση, έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή της στον έλεγχο της γενετικής ταυτότητας ενός ελαιολάδου αλλά και τον εντοπισμό νοθείας. Το λανσάρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Τέλος, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, η BioCoS επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη νέων λύσεων και σε άλλα προϊόντα, και την αύξηση της εμπορικής της δραστηριότητας στο εξωτερικό.

Αν έχετε κάποια ιστορία καινοτομίας για την ομάδα σας, την επιχείρησή σας ή το εργαστήριό σας για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στην ενότητα Innovation Stories του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, επικοινωνήστε μαζί μας

Μοιραστείτε το