Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
να βιώσιμο την
Tι σημαίνει για εσάς κρητικός διατροφικός πολιτισμός και πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στη διαφύλαξη, ανάδειξη, προβολή και διάδοσή του; *
Γνωρίζετε άτομα στην περιοχή σας που διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με διατροφικές μεθόδους, τεχνικές και πρακτικές και τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο «τοπικού διατροφικού μέντορα»; *
Ποιες είναι οι δυσκολίες στη διατήρηση τοπικών ποικιλιών ή μεθόδων παραγωγής ή τοπικών διατροφικών προϊόντων; *
Ποιες παραδοσιακές καλλιέργειες ή κτηνοτροφικές πρακτικές που είχαν υποχωρήσει παρουσιάζουν νέο ενδιαφέρον και πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν εκ νέου στη σημερινή πραγματικότητα; *
Υπάρχουν μηχανισμοί, δομές και κυρίως δυνατότητες, προοπτικές στην αλυσίδα: παραγωγή, μεταποίηση, προώθηση και διάθεση τοπικών προϊόντων; Τι λείπει, τι δυσκολεύει, τι αποθαρρύνει; *
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποσότητα και κυρίως η ποιότητα των κρητικών διατροφικών προϊόντων και τι χρειάζονται σήμερα οι παραγωγοί για να συνεχίσουν να παράγουν με βιώσιμο τρόπο; *
Ποιον ρόλο μπορούν να παίξουν οι συνεταιρισμοί ή οι οργανώσεις στη μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και ελπιδοφόρο τρόπο παραγωγής και διάθεσης; *
Ποιες μορφές συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών - ερευνητικών ιδρυμάτων μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του κρητικού παραγωγικού τοπίου, το οποίο, κατά τα φαινόμενα, απειλείται; *
Γνωρίζετε αν υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών αγροτικού χώρου με τις αστικές περιοχές (παραγωγών, φορέων, οργανώσεων, δήμων); *
Ποιες συνέργειες ή δράσεις μπορούν να υπάρξουν άμεσα και μεταξύ σας; Ποιοι θα ήταν οι φορείς-εταίροι που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας τέτοιας προσπάθειας και ποια υποστήριξη (π.χ. τεχνική, διοικητική, χρηματοδοτική) θα ήταν απαραίτητη; *