Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) πραγματοποίησαν εκδήλωση, στα πλαίσια του προγράμματος “Βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού της Χαρουπιάς“ που χρηματοδοτεί και επιβλέπει η Περιφέρεια Κρήτης και συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ.
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00 – 20:30, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητήριου Χανίων (4ος όροφος), Πλ. Σοφοκλή Βενιζέλου 4, Χανιά, περιελάμβανε:
- 17:30 – 18:00. Προσέλευση
- 18:10 – 18.30. Προσφωνήσεις, χαιρετισμοί, χαιρετισμός κ. Αντώνη Παπαδεράκη, Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα της Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας – «Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης»
- 18:30 – 19:00. Ομιλία, «Το Χαρούπι στην Πραγματικότητα της Κρήτης», κ. Ηλίας Μανούσακας, Carob Milling & Processing Factory
- 19:00 – 19:30. Ομιλία, «Ιδιαίτερη Θρεπτική Αξία Τροφίμων από Χαρούπι», κ. Γιώργος Α. Φραγκιαδάκης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
- 19:30 – 19:50. Ομιλία, «Το Χαρούπι σαν Συστατικό στα Τρόφιμα», κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
- 19:50 – 20:30. Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Αποφώνηση
Η εκδήλωση και η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε:
Α). Στο ρόλο του Παρατηρητήριου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, που είναι μια νέα δομή της Περιφέρειας Κρήτης, στη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και στην αποτύπωση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Β). Σε θέματα ποιότητας και σταθερής διαθεσιμότητας της πρώτης ύλης, τον εμβολιασμό και την αξιοποίησης της άγριας χαρουπιάς και των προϊόντων της, την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών σε σχέση με την απαιτούμενη ποιότητα των χαρουπιών που παραδίδουν στην μεταποίηση/βιομηχανία, τα θέματα αυξομείωσης των τιμών και τη βιωσιμότητα του κλάδου κ.α.
Γ). Στα χαρακτηριστικά των προϊόντων χαρουπιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή του ανθρώπου, στη σημασία ιδιοτήτων όπως ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο, στην αξία του χαρουπιού στην υγιεινή διατροφή, στην κατανάλωση αρτοσκευασμάτων με χαρούπι σε δυσανεξία στη γλουτένη, στην καταγραφή των προσφερόμενων τροφίμων από/με χαρούπι στην Κρήτη κ.α.
Δ). Στην ανάπτυξη νέων τροφίμων από την τοπική βιομηχανία, με εστίαση στους νέους καταναλωτές και με χαρακτηριστικά συμβατά με τις σύγχρονες απόψεις για την υγιεινή διατροφή. Στις τεχνολογικές και διατροφικές απαιτήσεις αυτών των τροφίμων και την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με τους ερευνητές.
Κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδεράκης είναι ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ενισχύσει την καλλιέργεια της χαρουπιάς και την περαιτέρω παραγωγή προϊόντων χαρουπιού στην Κρήτη, θα υπάρξουν όμως και επόμενα βήματα, π.χ. για τη δρομολόγηση συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών που εστιάζονται στο χαρούπι και των ερευνητικών ιδρυμάτων του τόπου.