Επενδυτικό Πλαίσιο για την Ουκρανία (Ukraine Investment Framework/UIF)

Κατάσταση: Ενεργό

To Επενδυτικό Πλαίσιο για την Ουκρανία (Ukraine Investment Framework/UIF) έχει συσταθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας (Ukraine Facility) και συγκεκριμένα επί τη βάσει του Πυλώνα ΙΙ αυτής, με στόχο τη στήριξη επενδύσεων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης, υλοποιούμενων από ουκρανικές Αρχές, ιδιωτικές εταιρείες, δήμους, κρατικές επιχειρήσεις κ.ά..

Περίληψη

H αξία του UIF ανέρχεται σε 9,3 δισ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένων EUR 7,8 δισ. Ευρώ σε εγγυήσεις και 1,5 δισ. Ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων. Μέσω της αξιοποίησης εργαλείων επιμερισμού κινδύνου, καθώς και της σύμμειξης (blending) δανείων και επιχορηγήσεων, το UIF αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση 40 δισ. Ευρώ προς την ουκρανική οικονομία.

Τομείς Ενδιαφέροντος:
Αγροδιατροφή, Γαλάζια Ανάπτυξη, Γνώση - Έρευνα, Κυκλική Οικονομία, Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον - Ενέργεια - Κλιματική Αλλαγή, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Τουρισμός - Πολιτισμός, Υγεία - Ευεξία, Υλικά - Κατασκευές
Δικαιούχοι:
Επιχειρήσεις, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Νεοφυείς Επιχειρήσεις, Δημόσιες Αρχές
Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η ενεργός και εποικοδομητική συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην 1η ανοιχτή πρόσκληση UIF για επενδυτικές προτάσεις, βάσει των ανωτέρω, προϋποθέτει είτε τη συνεργασία τυχόν ενδιαφερομένων εταιρειών με επιλέξιμους IFIs (π.χ. ΕΤΕπ, EBRD) είτε τη συμμετοχή τους σε έργα επενδυτών, προερχόμενων από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ή/και από τρίτες χώρες (μέσω της διεκδίκησης διαγωνισμών για εγκεκριμένα από IFIs έργα υπό το UIF).
Δίδεται επίσης η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ως προμηθευτές ή υπεργολάβοι σε έργα άλλου κύριου αναδόχου που χρηματοδοτείται από το Επενδυτικό Πλαίσιο για την Ουκρανία. Σε αυτήν την περίπτωση, πληροφορίες για τα προς υλοποίηση έργα στην Ουκρανία, θα δύναται να αντλεί τους επόμενους μήνες, από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, αλλά και από τις αρμόδιες ουκρανικές Αρχές, η Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στις ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις να γνωστοποιούν το ενδιαφέρον τους στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο, καθώς και στην Β1 Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερώνονται για εξελίξεις ενδιαφέροντος τους αλλά και για να τυγχάνουν υποστήριξης από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για 12 μήνες και θα έχει ενδεικτικό ποσό 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημοσιονομικές εγγυήσεις και μικτές επιχορηγήσεις χρηματοδότησης. Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για την επίσημη αξιολόγηση των προτάσεων είναι η 31η Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη καταληκτική ημερομηνία για την εξέταση θα είναι στις αρχές του 2025, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές σε κυλιόμενη βάση.

Προϋπολογισμός Δράσης: 7,8 δισ. Ευρώ

Δείτε ακόμα...

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!