Στην Ελλάδα, σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων τροφίμων εξακολουθούν να καταλήγουν στις χωματερές, οδηγώντας σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιβολή προστίμων. Αντίστοιχα, τα ελληνικά αγροδιατροφικά υποπροϊόντα μένουν εν μέρει ανεκμετάλλευτα, οδηγώντας σε δυσκολίες διαχείρισης και απώλεια οικονομικής αξίας. Παράλληλα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες ζωοτροφών, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών και καταλήγουν στους καταναλωτές μέσω ευάλωτων αλυσίδων εφοδιασμού. Επιπλέον, η ελληνική γεωργία λειτουργεί με ορυκτά λιπάσματα, τα οποία συνδέονται με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εξάντληση των ορυκτών πόρων, καθώς και με τιμές και διαθεσιμότητα που είναι ευάλωτες από τις παγκόσμιες κρίσεις.
Η Καινοτομία
Η προσαρμογή της εντομοκαλλιέργειας στις ελληνικές συνθήκες με επίκεντρα τη βελτιστοποίηση των πόρων και τη βιωσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα:
- Ενσωμάτωση των Αγροδιατροφικών Υποπροϊόντων: Η αξιοποίηση υποπροϊόντων της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής, όπως φυτικά υπολείμματα και υποπροϊόντα ελαιουργίας ή οινοπαραγωγής, ως βασική πηγή διατροφής για τα έντομα, επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών που διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες ή θα απορρίπτονταν. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα απόβλητα και ενισχύει την κυκλική οικονομία, καθώς τα έντομα ανακυκλώνουν τη βιομάζα σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές και λιπάσματα.
- Πρότυπο Εκτροφείο εντόμων στα Χανιά για την Αξιοποίηση του Μεσογειακού Κλίματος: Η ανάπτυξη εκτροφείου προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα είναι κεντρικό στοιχείο της καινοτομίας. Το ήπιο κλίμα της Ελλάδας επιτρέπει την εκτροφή εντόμων με λιγότερη ανάγκη για ενεργοβόρο κλιματικό έλεγχο, όπως ψύξη ή θέρμανση, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής. Αυτό είναι εφικτό χάρη σε τεχνολογικές προσαρμογές που εκμεταλλεύονται τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία της χώρας, καθιστώντας την παραγωγή των εντόμων πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Αυτή η προσέγγιση στην εκτροφή εντόμων αποτελεί ένα βήμα προς την αειφορία, αξιοποιώντας τις τοπικές φυσικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή και προάγει την ενεργειακή αυτάρκεια.
Η MAGMA-AGRO Α.Ε.Β.Ε. είναι μια ελληνική ΜμΕ που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα από το 2012. Καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη μετάβασή της σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Αναλυτικότερα η MAGMA-AGRO Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στους παρακάτω τομείς:
– Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Εισάγουμε, αδειοδοτούμε, συσκευάζουμε και διανέμουμε μέσω ενός μεγάλου, πανελλαδικού δικτύου πωλήσεων, καινοτόμα προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον, για την υποστήριξη της φυτικής παραγωγής. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα με φερομόνες, φυσικά εκχυλίσματα καθώς και σκευάσματα που υποστηρίζουν τα ίδια τα αμυντικά συστήματα των φυτών. Επιπλέον, παρέχουμε συμβατικά προϊόντα φυτοπροστασίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα καινοτόμα προϊόντα σε προγράμματα ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.
– Λιπάσματα: Η MAGMA-AGRO διαθέτει εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής και logistics που βρίσκονται στα Οινόφυτα, την Κόρινθο και τη Θεσσαλονίκη, οπού παράγουμε και συσκευάζουμε λιπάσματα σε στερεές και υγρές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας καινοτόμων βιοδιεγερτικών και νέου τύπου λιπασμάτων, τα οποία διανέμονται σε όλη την Ελλάδα μέσω της δυναμικής ομάδας πωλήσεών μας. Οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται και χρησιμοποιούνται εκτενώς από άλλες εταιρείες του κλάδου.
– Πειράματα αγρού: Η πειραματική μονάδα της MAGMA έχει διαπιστευθεί από τις ελληνικές αρχές για να πραγματοποιεί πειράματα αγρού σύμφωνα με την ορθή πρακτική πειραμάτων αποτελεσματικότητας (Ο.Π.Π.Α.) αλλά και για τη διεξαγωγή μελετών υπολειμμάτων σύμφωνα με την ορθή εργαστηριακή πρακτική (Ο.Ε.Π.) από το 2012 και το 2016 αντίστοιχα. Με τους δύο σταθμούς μας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, την εξειδικευμένη ομάδα γεωπόνων μας και το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων παραγωγών, διεξάγουμε πειράματα αγρού σε όλη την Ελλάδα σε πληθώρα καλλιεργειών για σκοπούς αδειοδότησης, επίδειξης καθώς και έρευνας και ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται επίσης σε τρίτους.
– Έρευνα και ανάπτυξη: Το εξειδικευμένο τμήμα μας για Ε&Α δραστηριοποιείται στα Χανιά/Κρήτη από το 2019. Αναπτυσσόμαστε ταχύτατα με νέες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πειραματικού θερμοκηπίου, καθώς και με μια αυξανόμενη ομάδα που καλύπτει τεχνογνωσία στη βιολογία, την πληροφορική και τις γεωργικές επιστήμες. Πιστεύουμε ότι η Κρήτη αποτελεί ιδανική τοποθεσία για την άσκηση των δραστηριοτήτων μας στον τομέα της Ε&Α, λόγω της σημασίας του γεωργικού τομέα στο νησί, της επιτόπιας παρουσίας πολλών εξαιρετικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων ως συνεργατών, καθώς και του υποστηρικτικού τοπίου προς τις καινοτόμες εταιρείες που έχει δημιουργήσει η τοπική κυβέρνηση. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, στοχεύουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών και προϊόντων που θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας. Συμμετέχουμε σε μεγάλες κοινοπραξίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πρακτικών (π.χ. CypTox, που χρηματοδοτείται από το Horizon2020 και NextGenBioPest που χρηματοδοτείται από το Horizon Europe). Επιπλέον, συντονίζουμε εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα που αφορούν σημαντικούς εχθρούς της ελληνικής γεωργίας (π.χ. DaCuS, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) ή την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κυκλικής βιο-οικολογίας (π.χ. ReFeedGR-χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας ΕΣΠΑ 2021-2027)
Υποδομές
- Πειραματικό θερμοκήπιο 120 m2 με 3 ανεξάρτητα δωμάτια ελεγχόμενου περιβάλλοντος.
- Πιλοτικό εκτροφείο εντόμων 200 m2 από φυσικά δομικά υλικά και βιοκλιματικό σχεδιασμό. Σε πλήρη δυναμικότητα, το πιλοτικό εκτροφείο εντόμων μετατρέπει ετησίως περίπου 100 τόνους απορριμμάτων τροφίμων και υποπροϊόντων αγροδιατροφής από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων σε περίπου 18 τόνους βιομάζας εντόμων και 25 τόνους οργανικών υπολειμμάτων ενώ τα μετεπεξεργάζεται σε συστατικά ζωοτροφών και οργανικά λιπάσματα, αντίστοιχα.