Στην Ελλάδα, σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων τροφίμων εξακολουθούν να καταλήγουν στις χωματερές, οδηγώντας σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιβολή προστίμων. Αντίστοιχα, τα ελληνικά αγροδιατροφικά υποπροϊόντα μένουν εν μέρει ανεκμετάλλευτα, οδηγώντας σε δυσκολίες διαχείρισης και απώλεια οικονομικής αξίας. Παράλληλα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και κτηνοτροφία εξαρτώνται από εισαγόμενες πρώτες ύλες ζωοτροφών, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την αποψίλωση των δασών και καταλήγουν στους καταναλωτές μέσω ευάλωτων αλυσίδων εφοδιασμού. Επιπλέον, η ελληνική γεωργία λειτουργεί με ορυκτά λιπάσματα, τα οποία συνδέονται με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εξάντληση των ορυκτών πόρων, καθώς και με τιμές και διαθεσιμότητα που είναι ευάλωτες από τις παγκόσμιες κρίσεις.
Η Καινοτομία
Η προσαρμογή της εντομοκαλλιέργειας στις ελληνικές συνθήκες με επίκεντρα τη βελτιστοποίηση των πόρων και τη βιωσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα:
- Ενσωμάτωση των Αγροδιατροφικών Υποπροϊόντων: Η αξιοποίηση υποπροϊόντων της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής, όπως φυτικά υπολείμματα και υποπροϊόντα ελαιουργίας ή οινοπαραγωγής, ως βασική πηγή διατροφής για τα έντομα, επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών που διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες ή θα απορρίπτονταν. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα απόβλητα και ενισχύει την κυκλική οικονομία, καθώς τα έντομα ανακυκλώνουν τη βιομάζα σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές και λιπάσματα.
- Πρότυπο Εκτροφείο εντόμων στα Χανιά για την Αξιοποίηση του Μεσογειακού Κλίματος: Η ανάπτυξη εκτροφείου προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα είναι κεντρικό στοιχείο της καινοτομίας. Το ήπιο κλίμα της Ελλάδας επιτρέπει την εκτροφή εντόμων με λιγότερη ανάγκη για ενεργοβόρο κλιματικό έλεγχο, όπως ψύξη ή θέρμανση, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής. Αυτό είναι εφικτό χάρη σε τεχνολογικές προσαρμογές που εκμεταλλεύονται τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία της χώρας, καθιστώντας την παραγωγή των εντόμων πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Αυτή η προσέγγιση στην εκτροφή εντόμων αποτελεί ένα βήμα προς την αειφορία, αξιοποιώντας τις τοπικές φυσικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή και προάγει την ενεργειακή αυτάρκεια.
Η MAGMA Γεωργικές Εισροές Α.Ε. διαπιστεύθηκε το 2012 από τις ελληνικές αρχές για να πραγματοποιήσει πειράματα αγρού σύμφωνα με την ορθή πρακτική πειραμάτων αποτελεσματικότητας (Ο.Π.Π.Α.). Μέχρι το 2014, δημιουργήθηκαν δύο καλά εξοπλισμένες μονάδες, επιτρέποντας δοκιμές τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ελλάδα. Στη συνέχεια, το 2016 απέκτησε διαπίστευση για τη διεξαγωγή μελετών υπολειμμάτων σύμφωνα με την ορθή εργαστηριακή πρακτική (Ο.Ε.Π.). Από το 2021 η MAGMA κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά των Γεωργικών Εφοδίων, σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης ανατροπής των μέχρι σήμερα τρόπων προσέγγισης της φυτοπροστασίας και της θρέψης. Οι δύο αυτοί βασικοί συντελεστές της γεωργικής παραγωγής, αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς την εικοσαετία 1960-1980. Τότε, η όλη προσπάθεια εστίαζε στη διάδοση της εφαρμογής των χημικών μεθόδων, για την προστασία και την λίπανση των καλλιεργειών.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή, εκτός κραυγαλέων περιπτώσεων, δεν είχαν ενταθεί στον βαθμό που έχουν σήμερα. Στις μέρες μας, η πρακτική αυτή έχει ανατραπεί και η προστασία της υγείας του χρήστη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος προέχει αυτής των καλλιεργειών, ειδικά στην Ευρώπη, που το υψηλό επίπεδο διαβίωσης, παρέχει αυτή την ευχέρεια. Τα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οδήγησαν στην απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης σκευασμάτων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία πολλών καλλιεργειών. Το κενό αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με ενίσχυση της άμυνας των φυτών με εναλλακτικά βιοδραστικά μέσα, η/και με την καταπολέμηση των ασθενειών με βιοκτόνα, συνήθως φυσικής προέλευσης. Η Ε.Ε. προωθεί τέτοιες λύσεις κυρίως μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης. Παρά το γεγονός ότι τα βίο-σκευάσματα έχουν δυνατότητες υποκατάστασης εν μέρη της χημικής καταπολέμησης, παρουσιάζουν έλλειμα στην επιστημονική τεκμηρίωση και τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής τους.
Σε ότι αφορά τα χημικά λιπάσματα, η χρήση τους είναι απαραίτητη, λόγω του ότι οι ετήσια φυτική παραγωγή αφαιρεί από το έδαφος σημαντικές ποσότητες ανόργανων στοιχείων. Αν και στην Ελλάδα οι αγροί συνήθως υπολιπαίνονται, η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην ορθολογική χρήση λιπασμάτων μέσω της γεωργίας ακριβείας. Στη MAGMA ξεκινάμε με στόχο να τεκμηριώσουμε επιστημονικά την δράση και τις διαδικασίες εφαρμογής των όπλων που μας δίνει η φύση, η επιστήμη και η πείρα, καθώς και να υποδεχτούμε και να προωθήσουμε νέες ιδέες και μεθόδους. Ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην επέκταση της γνώσης και να στηρίξουμε την ανάπτυξη προϊόντων και διεργασιών σε ένα πεδίο δύσκολο, θολό και ανασφαλές. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως θα αξιοποιηθούν πληρέστερα πολλά υπάρχοντα αλλά και νεοεισερχόμενα προϊόντα και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην χρήση τους. Ξεκινάμε με έμπειρους παλιούς, αλλά και με νέους φιλόδοξους και δραστήριους επιστήμονες διαφόρων κλάδων που συνδέονται με την φυτική παραγωγή, με στόχο την παραγωγή νεωτερικών σκευασμάτων και διεργασιών.
Δραστηριότητες εταιρείας
- Εισαγωγή πρωτοποριακών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς τους υπό τις τοπικές συνθήκες και υποστήριξη στην αδειοδότησή τους.
- Διανομή των προϊόντων σε καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα με ένα από τα πιο ισχυρά δίκτυα διανομής γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά και παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την επιτυχή χρήση τους.
- Παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων θρέψης για πληθώρα καλλιεργειών.
- Συμβολή στη δημιουργία ενός hub γνώσης και εμπειρίας στις πράσινες γεωργικές πρακτικές, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των γεωργών.
- Ανάπτυξη αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων ενάντια στα πιο δύσκολα παράσιτα και ασθένειες της περιοχής της Μεσογείου για την προώθησή τους εντός και εκτός Ελλάδας.
Υποδομές
- Πειραματικό θερμοκήπιο 120 m2 με 3 ανεξάρτητα δωμάτια ελεγχόμενου περιβάλλοντος.
- Πιλοτικό εκτροφείο εντόμων 200 m2 από φυσικά δομικά υλικά και βιοκλιματικό σχεδιασμό. Σε πλήρη δυναμικότητα, το πιλοτικό εκτροφείο εντόμων μετατρέπει ετησίως περίπου 100 τόνους απορριμμάτων τροφίμων και υποπροϊόντων αγροδιατροφής από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων σε περίπου 18 τόνους βιομάζας εντόμων και 25 τόνους οργανικών υπολειμμάτων ενώ τα μετεπεξεργάζεται σε συστατικά ζωοτροφών και οργανικά λιπάσματα, αντίστοιχα.