She Figures 2024: Επισκόπηση της Ισότητας των Φύλων στην Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη 11.02.2025, Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, η εμβληματική έκθεση “She Figures”. Στην έκθεση  παρουσιάζεται η κατάσταση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι παρά την πρόοδο, οι ανισότητες των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία επιμένουν, απαιτώντας περαιτέρω δράσεις πολιτικής και υποστήριξης.  

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση με συνολική βαθμολογία 71,4/100, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη πρόοδο στην ισότητα των φύλων σε αρκετούς τομείς:

  • Ισορροπία στα Διδακτορικά Διπλώματα: Το ποσοστό των γυναικών αποφοίτων διδακτορικών το 2021 ανήλθε στο 50 %, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ (48 %).
  • Αυξημένη Συμμετοχή Αυτοαπασχολούμενων Γυναικών: Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων γυναικών επιστημόνων και επαγγελματιών ICT αυξήθηκε στο 30 % το 2021, κατατάσσοντας την Ελλάδα 6η στην ΕΕ-27.
  • Ισορροπία Φύλων στην Έρευνα: Οι γυναίκες αποτελούν το 42 % των ερευνητών στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και του δημόσιου τομέα, ποσοστά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Αυξημένες Δράσεις Ισότητας: Το 51 % των ερευνητικών οργανισμών στην Ελλάδα δημοσιοποιούν δράσεις υπέρ της ισότητας των φύλων. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς (60 % το 2023 από 36 % το 2020).
  • Συμμετοχή Γυναικών στη Λήψη Αποφάσεων: Οι γυναίκες κατέχουν το 22 % των μελών διοικητικών συμβουλίων και το 19 % των ηγετικών θέσεων, καταγράφοντας διπλασιασμό των ποσοστών από το 2014.

Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε ορισμένους σημαντικούς τομείς:

  • Χαμηλή Εκπροσώπηση στις Ανώτατες Θέσεις: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 24 % των θέσεων Grade A, το οποίο υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ.
  • Ανεπαρκής Εκπροσώπηση στον Επιχειρηματικό Τομέα: Το ποσοστό των γυναικών ερευνητών στον επιχειρηματικό τομέα ανέρχεται μόλις στο 29 %.
  • Χαμηλή Ηγεσία Γυναικών σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 12% των θέσεων επικεφαλής σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (26 %).
  • Περιορισμένη Συμμετοχή σε Ερευνητικές Δημοσιεύσεις: Το ποσοστό των γυναικών συγγραφέων δημοσιεύσεων ανήλθε στο 30 %, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (34 %).
  • Μείωση Δράσεων Ισότητας στα ΑΕΙ: Η συμμετοχή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε δράσεις ισότητας μειώθηκε από 74 % το 2020 σε 42 % το 2023.
 

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στις ανώτατες θέσεις, την αύξηση της συμμετοχής στον επιχειρηματικό τομέα και τη βελτίωση της εκπροσώπησης στις ερευνητικές δημοσιεύσεις. Η ενίσχυση αυτών των τομέων θα συμβάλει στη συνολική βελτίωση της ισότητας φύλων στο ερευνητικό περιβάλλον της χώρας.

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

Επιχειρηματικές ευκαιρίες της ευρωπαϊκής στρατηγικής Global Gateway

Στις 6 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής Global Gateway . Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση

Ενημέρωση

Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ – Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Με τους τρεις αδειοδοτημένους από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξειδικευμένους οργανισμούς μικροπιστώσεων/μικροχρηματοδοτήσεων, ξεκίνησε από τις 27.01.2025, το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!