Μητρώο Ερευνητικών Εργαστηρίων Περιφέρειας Κρήτης

Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας - Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ)
Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου
Το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) ανήκει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (HMU). Το Εργαστήριο δραστηριοποιείται στην έρευνα, την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση από εκούσιους (π.χ. κακοποίηση, αυτοκτονία, τροχαία) και ακούσιους (π.χ. πτώσεις, φυσικές καταστροφές) τραυματισμούς και ατυχήματα που συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. οικία, σχολείο, εργασία, οδικό δίκτυο, κ.α.) και σκοπό έχει την προαγωγή της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του γενικού πληθυσμού.
Τομείς έξυπνης εξειδίκευσης
Τουρισμός - Πολιτισμός, Γνώση, Υγεία - Ευεξία, Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα
Ερευνητικά πεδία
Επιστήμες Υγείας, Ψυχολογία, Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Εκπαίδευση, Κοινωνιολογία, Άλλες Κοινωνικές Επιστήμες
Τομείς Παρεχόμενων Υπηρεσιών
Εκπαίδευση – Κατάρτιση, Υγεία - Βιοτεχνολογία - Ιατρική
Διάθεση εξοπλισμού προς τον ιδιωτικό τομέα
Δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού από τρίτους: ναι
Ο προσομοιωτής οδήγησης «Virage VS500Μ» του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας διαθέτει το πιο προηγμένο λογισμικό προσομοίωσης που υπάρχει στην αγορά και χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο περιβάλλον οδήγησης με πραγματικά εξαρτήματα αυτοκινήτων για να παρέχει μια ρεαλιστική αίσθηση όλων των λειτουργιών. O προσομοιωτής αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια. Το σύστημα του προσομοιωτή αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό ποιότητας και λειτουργικότητας. Τα υψηλής ποιότητας τρισδιάστατα γραφικά (3D) και o ρεαλιστικός ήχος παρέχουν στον χρήστη μια προσομοιωμένη οδηγική εμπειρία σε περιβάλλον πραγματικού αυτοκινήτου, χωρίς ο οδηγός να υφίσταται τις συνέπειες σε περίπτωση λανθασμένου χειρισμού. Οι διαδρομές που προσφέρονται επιτρέπουν την εκπαίδευση οδηγών όλων των επιπέδων˙ αρχάριων μέχρι και επαγγελματιών. Ο χρήστης μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως μέσα στην πόλη, στην εθνική οδό και στο βουνό, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο σχεδιασμός όλων των σεναρίων βασίστηκε σε παιδαγωγικές αρχές. O προσομοιωτής αποτελείται από μια ανοικτή καμπίνα που περιλαμβάνει το κάθισμα του οδηγού, την κεντρική κονσόλα, έναν πλήρως λειτουργικό πίνακα οργάνων, φωτεινών ενδείξεων και προειδοποιητικών λυχνιών, καθώς επίσης και συστήματα κίνησης και δόνησης. Οι λακκούβες στην επιφάνεια των δρόμων, η επαφή με τα στηθαία καθώς και η κίνηση πάνω σε πεζοδρόμιο ή χωματόδρομο γίνονται αισθητές στον χρήστη μέσω του τιμονιού και του καθίσματος. Ο προσομοιωτής διαθέτει επίσης αυτόματο και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού τον τρόπο χειρισμού που επιθυμεί. Τα τρισδιάστατα γραφικά προβάλλονται σε τρεις ευρείες οθόνες οι οποίες καλύπτουν οπτικό πεδίο 180 μοιρών και βρίσκονται μπροστά από την καμπίνα. Οι καθρέπτες βρίσκονται ένθετοι μέσα στην κύρια οθόνη. To Εργαστήριο δέχεται κάθε χρόνο εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία της Κρήτης. Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει πρακτική άσκηση με χρήση του προσομοιωτή οδήγησης, βιωματικές δραστηριότητες, ενημέρωση για ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου, παιχνίδια με θέμα την οδική ασφάλεια και παρουσίαση εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή. Το Εργαστήριο επίσης επιδιώκει συνεργασίες με σχολές οδηγών και επαγγελματίες οδηγούς.
Δημοσιεύσεις
Πλήθος Δημοσιεύσεων: 100