Ομάδες Εστίασης - Focus Groups

στους τομείς εξειδίκευσης Βιώσιμη Αγροδιατροφή & Ευφυής Τουρισμός Πολιτισμός

Οι Ομάδες Εστίασης

Οι Ομάδες Εστίασης (Focus Group) αποτελούν ομάδες επιλεγμένων ατόμων οι οποίοι κλήθηκαν να ενισχύσουν με τις εμπειρία και τις γνώσεις τους τομείς εξειδίκευσης Βιώσιμη Αγροδιατροφή & Ευφυής Τουρισμός Πολιτισμός της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης RIS3CRETE.

Μέλη και Σκοπός

Οι Ομάδες Εστίασης  απαρτίζονται από εκπροσώπους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως επιχειρηματίες, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, ερευνητές ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και εκπροσώπους συλλογικοτήτων.

Σκοπός της Ομάδας Εστίασης είναι η συμβολή στην διαμόρφωση πρότασης για τις κατευθύνσεις ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτομιών στους σχετικούς τομείς.

Συμπεράσματα - Προτάσεις

Βιώσιμη Αγροδιατροφή

Ο αγροδιατροφικός τομέας της Κρήτης αποτελεί μια δυναμική ατμομηχανή βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας την παραδοσιακή γνώση, την καινοτομία και τη συνεργασία. Με τη συσπείρωση των εμπλεκόμενων φορέων, τον εκσυγχρονισμό των πρακτικών και την ενίσχυση του μοναδικού κρητικού σήματος, η περιοχή θα επιδιώξει να αυξήσει την ευημερία, να καλλιεργήσει τη φυσική της κληρονομιά και να θρέψει τον κόσμο με ξεχωριστά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Στις τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, η ομάδα εστίασης αποκάλυψε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων και προϊόντων γάλακτος. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των στρατηγικών μάρκετινγκ για την προώθηση των μοναδικών ιδιοτήτων των κρητικών προϊόντων και στην επένδυση στην εκπαίδευση και την έρευνα για την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής. Η ομάδα υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συλλογικής δράσης και της δικτύωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση πόρων και η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Προτάθηκαν διάφορες μελλοντικές δράσεις όπως η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ των τοπικών γεωργών και των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της παραγωγής και της διανομής, καθώς και η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό με δράσεις όπως ο γαστρονομικός τουρισμός. Η επένδυση σε υποδομές και τεχνολογία για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών πρακτικών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας είναι μια άλλη βασική δράση. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων στην Κρήτη. Επιπροσθέτως, η προώθηση της δικτύωσης της έρευνας και της επιχειρηματικότητας θεωρήθηκε απαραίτητη για την προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα.

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική, η ομάδα εστίασης πρότεινε τη ενίσχυση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων της τετραπλής έλικας ανάπτυξης ενώ άλλες προτάσεις περιλάμβαναν τη στήριξη των βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων, τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την προώθηση της προστασίας της βιοποικιλότητας. Έμφαση δόθηκε επίσης στην προσέλκυση νέων γεωργών, στην προώθηση και ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τέλος, η Ομάδα Εστίασης συγκρότησε έναν Οδικό Χάρτη για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη ο οποίος περιλαμβάνει πέντε βασικές προτεραιότητες: την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, την βελτίωση των τεχνικών μάρκετινγκ, την ενίσχυση των συνεργατικών προσπαθειών, την προώθηση ερευνητικών πρωτοβουλιών και τέλος, την αξιοποίηση της σύνδεσης μεταξύ του αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα.

Ευφυής Τουρισμός - Πολιτισμός

Η ομάδα εστίασης στον Τομέα του Ευφυή Τουρισμού – Πολιτισμού συγκροτήθηκε με σκοπό την συμβολή της στη διαμόρφωση πρότασης για τις κατευθύνσεις ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτομιών, καθώς και στην διερεύνηση των πεδίων εξειδίκευσης του τομέα.

Τα αντικείμενα ενασχόλησης της ομάδας εστίασης ήταν η μεθοδολογία κινητοποίησης και ενημέρωσης εμπλεκόμενων φορέων της 4/πλής έλικας, η περαιτέρω διερεύνηση των τοπικών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων στον τομέα εξειδίκευσης, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας από την επιχειρηματική και ερευνητική εμπειρία και η ενδυνάμωση και υποστήριξη των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, με σκοπό την ενίσχυση της σύνδεσης του τοπικού παραγωγικού δυναμικού με συστήματα παραγωγής γνώσης για τη δημιουργία αλυσίδων παραγωγής αυξημένης προστιθέμενης αξίας.

Ο οδικός χάρτης που συγκροτήθηκε από την Ομάδα Εστίασης αφορά σε μια σειρά από προτεραιότητες και την αποδελτίωση των προτάσεων των ενδιαφερομένων. Αυτές οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

  • Εστίαση στο προσωποποιημένο – εξατομικευμένο τουριστικό αφήγημα (storytelling).
  • Έμφαση στη βιωματική εμπειρία, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες μας.
  • Ανάδειξη της τοπικότητας και της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας.
  • Μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ φορέων και εμπλεκομένων στη τουριστική βιομηχανία.
  • Δημιουργία συντονιστικού φορέα, καταγραφή δεδομένων, πρακτικών, δράσεων και δικτύων σε επίπεδο Περιφέρειας.

Προτείνεται η δημιουργία φορέα/δομής, σε επίπεδο Περιφέρειας, με κυρίαρχο ρόλο το συντονισμό των ενεργειών και την ενδυνάμωση συνεργασιών των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο την ενίσχυση της αξιακής παραγωγικής αλυσίδας στο Τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού.

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!