Παγκρήτιος Διαγωνισμός Γαστρονομικού Δώρου 2025
“World Food Gift Challenge 2025”, by IGCAT
Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026
Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε δημιουργούς/παραγωγούς τοπικών γαστρονομικών δώρων και χειροτεχνικών δώρων που σχετίζονται με τη γαστρονομία για να λάβουν μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Γαστρονομικού Δώρου 2025. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των σχετικών προϊόντων με τα οποία θα εκπροσωπηθεί η Κρήτη ως Περιφέρεια στο διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2025” που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), το Μάιο του 2025 στη Σικελία της Ιταλίας.
Προθεσμία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025
*Για την έγκυρη υποβολή θα πρέπει να ακολουθηθούν οι όροι και οι οδηγίες συμμετοχής όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.14
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό World Food Gift Challenge
Το World Food Gift Challenge είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που απονέμει διακρίσεις και προσφέρει διεθνή προβολή σε υψηλής ποιότητας, χειροποίητα γαστρονομικά δώρα και συναφών χειροτεχνιών που προέρχονται από τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας του IGCAT.
Μέσω του διαγωνισμού, οι συμμετέχουσες περιοχές έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς/δημιουργούς των παραδοσιακών προϊόντων τους, αναδεικνύοντας τις ιστορίες που συνδέουν αυτά τα αντικείμενα με την περιοχή προέλευσής τους, δημιουργώντας έτσι πρόσθετη αξία για τον τόπο τους.
Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς και δημιουργούς να αξιοποιήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των επισκεπτών για εξαιρετικά γαστρονομικά αναμνηστικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από αυθεντικότητα, μοναδικότητα και αειφορία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Απο το διαγωνισμό θα αναδειχθούν συνολικά έως τέσσερα (4) προϊόντα – έως δύο (2) από κάθε κατηγορία:
Κατηγορία 1: Γαστρονομικά Δώρα
Τοπικά προϊόντα τροφίμων ή ποτών που μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια, χωρίς να αλλοιωθούν ή να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.
Τα προϊόντα αυτά πρέπει να:
- Είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων στη χώρα παραγωγής τους.
- Είναι εμπορικά αναπαραγώγιμα και κατάλληλα για την αγορά.
- Παράγονται τοπικά.
- Περιέχουν κυρίως τοπικά παραγόμενα και φυσικά συστατικά (όπως μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, βότανα, άνθη)
Κατηγορία 2: Χειροτεχνικά Δώρα Σχετικά με τη Γαστρονομία
Είδη κουζίνας ή αντικείμενα που συνδέονται με την τοπική γαστρονομική παράδοση και μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια.
Τα προϊόντα αυτά πρέπει να:
- Είναι εμπορικά αναπαραγώγιμα και κατάλληλα για την αγορά.
- Παράγονται τοπικά.
- Κατασκευάζονται κυρίως από τοπικές πρώτες ύλες.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Τα προϊόντα που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Να είναι μοναδικές και αυθεντικές δημιουργίες, που να συνδυάζουν τα εκλεκτά υλικά και τις ποιοτικές πρώτες ύλες με την τέχνη, το πάθος και τη φροντίδα των δημιουργών/παραγωγών τους.
- Να μην παράγονται μαζικά ή βιομηχανικά, αλλά σε μικρή κλίμακα, με τη χαμηλότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και με υπεύθυνη χρήση φυσικών πόρων και ενέργειας.
- Να αποτελούν συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, κυρίως όσον αφορά στη χρήση βιώσιμων υλικών συσκευασίας.
- Να ενσωματώνουν και να αντικατοπτρίζουν τη γαστρονομική ταυτότητα της Κρήτης και να είναι ικανά να αφηγηθούν ελκυστικές ιστορίες για το προϊόν, τον παραγωγό-δημιουργό και τον τόπο-ιδιαίτερα μέσα και από το δημιουργικό σχεδιασμό της συσκευασίας τους.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από τοπική Κριτική Επιτροπή ακολουθώντας τα κριτήρια επιλογής του IGCAT όπως παρουσιάζονται παρακάτω:
- ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ (αειφορία, ανακυκλωσιμότητα, καταλληλότητα για μεταφορά, design)
- ΠΡΟΪΟΝ (σχεδιασμός, εμπορική ταυτότητα, σύγχρονη απήχηση, καινοτομία)
- ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ (αφήγηση ιστορίας του προϊόντος και του παραγωγού)
- ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ (χρήση τοπικών πρώτων υλών, παραδοσιακή τέχνη, τοπική ταυτότητα)
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (σχέση ποιότητας-τιμής, απήχηση-θα το αγόραζε ο καταναλωτής;)
Τα προϊόντα θα βαθμολογηθούν από το 1 έως το 10 σε καθένα από τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω (όπου 10 = Εξαιρετικό, 9 = Άριστο, 8 = Πολύ καλό, 7 = Καλό, 6 = Πάνω από το μέσο όρο, 5 = Μέτριο, 4 = Κάτω από το μέσο όρο, 3 = Αδύναμο, 2 = Πολύ αδύναμο, 1 = Εξαιρετικά αδύναμο).
ΒΡΑΒΕΙΑ
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, απο τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Γαστρονομικού Δώρου θα αναδειχθούν συνολικά έως τέσσερα (4) προϊόντα – έως δύο (2) από κάθε κατηγορία. Τα προϊόντα που θα αναδειχθούν, θα υποβληθούν ως υποψηφιότητες της Περιφέρειας Κρήτης στον διαγωνισμό του IGCAT “World Food Gift Challenge 2025”, όπου και θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Όσα από αυτά διακριθούν στο “World Food Gift Challenge 2025” θα λάβουν:
- Προβολή και προώθηση στους ιστότοπους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IGCAT
- Ένα επίσημο πιστοποιητικό του World Food Gift Challenge για τους επιλεγμένους παραγωγούς/δημιουργούς προς έκθεση στις εγκαταστάσεις τους
- Ένα ψηφιακό κουμπί με σύνδεσμο προς τον ιστότοπο του IGCAT για προβολή στον ιστότοπο των νικητών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής απαρτίζεται από δύο στάδια, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025.
- Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
https://ibo.crete.gov.gr/form-gastronony-gift-2025/ - Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν με μεταφορική εταιρία (έξοδα στον αποστολέα) ή να παραδώσουν κατ’ ιδίαν, τα διαγωνιζόμενα προϊόντα/χειροτεχνικά αντικείμενα στην παρακάτω διεύθυνση:
Για τον “ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΩΡΟΥ 2025”
Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ
Λ. 62 Μαρτύρων 146 – Ηράκλειο Κρήτης, 71303
Τηλ. Επικοινωνίας: 2810 792207
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν αρχικά από την Κριτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους παραγωγούς/δημιουργούς που έχουν επιλεχθεί μέσω email το αργότερο έως τις 28 Μαρτίου 2025. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν ως υποψηφιότητες στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge” από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ ως συντονιστή φορέα του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, σε συνεργασία με τους παραγωγούς/δημιουργούς τους.
- Ο διαγωνισμός “World Food Gift Challenge 2025” θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025 και η αξιολόγηση θα γίνει από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του IGCAT η οποία θα επιλέξει 10 νικητές (1ο, 2ο, 3ο Βραβείο και 7 επιλαχόντες) ανάμεσα απ ‘ολες τις συμμετέχουσες Περιφέρειες Γαστρονομίας. Οι υποψήφιοι από την Κρήτη, θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του τελικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Κρήτης.
- Όλοι οι κανόνες και οι κανονισμοί ορίζονται από το IGCAT και εφαρμόζονται οριζόντια από την εκάστοτε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας που συμμετέχει στον διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2025”.
- Τα υποψήφια προϊόντα που θα αποσταλούν από τους παραγωγούς/δημιουργούς για τη συμμετοχή τους στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Γαστρονομικού Δώρου 2025 δεν προβλέπεται να επιστραφούν, είτε επιλεχθούν με βάση την αξιολόγηση της Τοπικής Κριτικής Επιτροπής είτε όχι. Εφόσον ένα προϊόν δεν επιλεχθεί και ο παραγωγός/δημιουργός του επιθυμεί να του επιστραφεί, είναι απαραίτητο να το έχει δηλώσει στο σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, όπου θα γίνονται αποδεκτοί και οι όροι επιστροφής προϊόντος.