TOP WEBSITES FOR FOODIE TRAVELERS 2025 – Πρόσκληση υποψηφιότητας για ιστοσελίδες (websites) που παρέχουν πολιτισμικές και γαστρονομικές εμπειρίες στην Περιφέρεια Κρήτης

Πρόσκληση υποψηφιότητας για ιστοσελίδες (websites) που παρέχουν πολιτισμικές και γαστρονομικές εμπειρίες στην περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, στον διαγωνισμό “TOP WEBSITES FOR FOODIE TRAVELERS 2025” που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνει 

πρόσκληση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να υποβάλουν υποψηφιότητα με σκοπό τη βράβευση των websites τους που πρέπει απαραιτήτως να σχετίζονται με τον γαστρονομικό πολιτισμό της Κρήτης.

Προθεσμία Υποβολής Υποψηφιότητας: 20 Νοεμβρίου 2024

*Για την έγκυρη υποβολή θα πρέπει να ακολουθηθούν οι όροι και οι οδηγίες συμμετοχής όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής Φόρμας Συμμετοχής

έως την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής σας στο παρακάτω link:
https://docs.google.com/forms/d/1d-mK24EIrkRpi0oVkRCUr-Y4T29DcMu4TR7Eokn6HCM/edit

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  1. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν αρχικά από την κριτική επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους ιδιοκτήτες/διαχειριστές των επιλεγμένων websites μέσω email έως τις 5 Δεκεμβρίου 2024. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν στον διαγωνισμό “Top Websites for Foodie Travelers 2025” από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ ως συντονιστή φορέα του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές τους.
  2. Έπειτα και από την αξιολόγηση της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του IGCAT, τα τελικά αποτελέσματα του Διαγωνισμού “Top Websites For Foodie Travelers 2025” θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2025 από το IGCAT.
  3. Όλοι οι κανόνες και οι κανονισμοί ορίζονται από το IGCAT και εφαρμόζονται οριζόντια από την εκάστοτε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας που συμμετέχει στον διαγωνισμό.

ΒΡΑΒΕΙΟ & ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Το βραβείο “Top Websites for Foodie Travelers” απονέμεται στα καλύτερα websites που παρέχουν μοναδικές πολιτιστικές γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Καθώς δημοσιεύονται σε μία ετήσια λίστα και προωθούνται διεθνώς, μέσω της ανάδειξής τους η Περιφέρεια Κρήτης και το IGCAT στοχεύουν:

  • Να αυξήσουν την πρόσβαση των διεθνών επισκεπτών σε ποιοτικά τρόφιμα και πολιτιστικές γαστρονομικές εμπειρίες.
  • Να δώσουν διεθνή προβολή σε εξειδικευμένες εμπειρίες φαγητού και πολιτισμού.
  • Να επιβραβεύσουν προσπάθειες που υποστηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις, τοπικούς παραγωγούς, τοπικούς τεχνίτες και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Επιπλέον, θέλουν να ενθαρρύνουν:

  • Την ανάπτυξη νέων και μοναδικών πρωτοβουλιών ή νεοφυών επιχειρήσεων σχετικών με γαστρονομικές εμπειρίες.
  • Tη δημιουργία καινοτόμων, δημιουργικών γαστρονομικών εμπειριών.
  • Τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για διεθνείς επισκέπτες.
 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Τα νικητήρια websites θα λάβουν επίσημο πιστοποιητικό και θα προωθούνται στον ιστότοπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης, του έργου “Kρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026” και του IGCAT. Μπορεί επίσης να επισημανθούν και σε άλλα διαδικτυακά διεθνή μέσα προώθησης ως καλές πρακτικές.

Επιπλέον, το IGCAT θα παρέχει στους νικητές το σήμα του διαγωνισμού (Awarded badge) το οποίο μπορεί να προστεθεί στα websites τους λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ αυτών και των websites του IGCAT.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ WEBSITES

Τα websites πρέπει να αφορούν σε παροχή εμπειριών, όπως:

  • Γευσιγνωσίες, Γαστρονομικές και Οινικές Διαδρομές
  • Επισκέψεις σε αγροκτήματα, οινοποιεία κτλ.
  • Μαθήματα μαγειρικής
  • Βιωματικές εμπειρίες σχετικά με τη χειροτεχνία
  • Αγορές /Εκθέσεις τροφίμων και κρασιών
  • Μουσεία/Αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με τη διατροφή.
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα  websites θα πρέπει να προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση απευθείας (booking service). H περιγραφή των εμπειριών και η διαδικασία κράτησης θα πρέπει να είναι σαφής, ενημερωτική και φιλική προς τον χρήστη.

H ενσωμάτωση μηχανισμού κρατήσεων (booking engine) εντός του ίδιου του website δεν αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση, εφόσον υπάρχει διασύνδεση με εξωτερική ιστοσελίδα όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η κράτηση της προτεινόμενης εμπειρίας ή υπηρεσίας.

Επίσης, θα προτιμηθούν:

  • websites που ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κλάδων για τη δημιουργία ξεχωριστών εμπειριών
  • websites που συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερους χώρους, αφηγούνται αυθεντικές ιστορίες και χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά εργαλεία προάγοντας βιωματικές εμπειρίες με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα προτεινόμενα  websites  θα πρέπει:

  1. Να έχουν νόμιμη υπόσταση και να ενσωματώνουν συμπεριληπτικές πρακτικές.
  2. Να προτείνουν, να παρέχουν, να προωθούν δημιουργικές γαστρονομικές εμπειρίες που είναι διαθέσιμες για διαδικτυακές κρατήσεις online κατά τη διάρκεια του έτους.
  3. Οι εμπειρίες και οι πληροφορίες να είναι κατάλληλες τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή τουριστική αγορά.
  4. Να υποστηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις, τοπικούς τεχνίτες και τοπικούς παραγωγούς.
  5. Να προσφέρουν συμμετοχικές εμπειρίες που διασυνδέουν διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας.
  6. Να συμβάλλουν στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ & ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα υποψήφια websites θα αξιολογηθούν από τοπική Κριτική Επιτροπή ακολουθώντας τα κριτήρια επιλογής του IGCAT.Τα επιλεχθέντα websites θα κατατεθούν έπειτα στον διαγωνισμό “Top Websites for Foodie Travelers 2025” από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ ως συντονιστή φορέα του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές τους. Σε δεύτερη φάση, αυτά θα αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια από τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του IGCAT.

 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

A. ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • 1. Σχεδιασμός Δομής
  • 2. Διεθνής γλώσσα

B. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • 3. Αρχές βιωσιμότητας
  • 4. Δια τομεακή προσέγγιση
  • 5. Εκπαιδευτικά Εργαλεία
  • 6. Σύνδεση με τον τόπο
  • 7. Δημιουργικότητα, μοναδικότητα και ελκυστικότητα

Γ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ (Booking) – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

  • 8. Περιγραφή εμπειριών
  • 9. Διαδικασία κράτησης, πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τις 10. διαθέσιμες ημερομηνίες/ημερολόγιο
  • 1o. Μεταφορές και άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες
 

Εφόσον το εκάστοτε website τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις/όρους συμμετοχής, στη συνέχεια θα βαθμολογείται από το 1 έως το 5 σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, όπου: 5= Συμφωνώ απόλυτα, 4= Συμφωνώ, 3= Ούτε Συμφωνώ ούτε διαφωνώ, 2= Διαφωνώ, 1= Διαφωνώ Απόλυτα

Κάθε μία από τις 10 υποκατηγορίες θα αξιολογηθεί από κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής με έντυπο αξιολόγησης. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει με σειρά κατάταξης τα αποτελέσματα αξιολόγησης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα έχει την τελική επιλογή.

Στέλλα Λάζαρη | Project Administrator
E: slazari@ploigos-ea.gr
T: 2810 792 207 (εσωτ. 37)
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-14:00

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

Ενημερωτική Εκδήλωση | Living Labs: Ζωντανά Εργαστήρια Συλλογικής Δημιουργίας για το Μέλλον

Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής-MACC σας προσκαλεί σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση για τα ζωντανά εργαστήρια και την καινοτομία που φέρνουν τα Living Labs στην Κρήτη.

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!