Πρόσκληση συμμετοχής στο Food Film Menu 2025, ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό – Διοργανώνεται από το IGCAT

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, η Περιφέρεια Κρήτης και η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ προσκαλούν κινηματογραφιστές και δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους να εκπροσωπήσουν την Κρήτη ως Περιφέρεια, καταθέτοντας τις συμμετοχές τους με θέμα τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό στο διαγωνισμό Food Film Menu 2025 που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT)

Προθεσμία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2025

Περιγραφή

Το Food Film Menu του IGCAT είναι η ετήσια επιλογή μιας λίστας βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους που αναδεικνύουν περιφερειακές γαστρονομικές κουλτούρες και παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Μέσα από 14 απίθανες ιστορίες φαγητού, οι κινηματογραφιστές αποτυπώνουν τη μοναδική σχέση μεταξύ φαγητού, πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπικής ταυτότητας.

Κάθε χρόνο, μια διεθνής κριτική επιτροπή από ειδικούς του IGCAT επιλέγει τις καλύτερες ταινίες από υποβολές που αποστέλλονται στο IGCAT από όλο τον κόσμο. Η επιλογή γίνεται ένα μόνιμο Food Film Menu και εντάσσεται στη συλλογή υπέροχων ταινιών του IGCAT που αναδεικνύουν τον στόχο του για τη διατήρηση και την προώθηση της διατροφικής μοναδικότητας. Από την επιλογή, οι ταινίες συμμετέχουν σε ψηφοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιλεγεί η Αγαπημένη Ταινία του Κοινού.

Οι νικητήριες ταινίες δημοσιεύονται ετησίως στην ιστοσελίδα του IGCAT, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στα κανάλια μέσων των συνεργατών του. Επίσης, προβάλλονται σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.

Τοποθετώντας στο επίκεντρο την περιφερειακή γαστρονομία, εσείς και η μικρού μήκους ταινία σας για το φαγητό μπορείτε να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της περιφερειακής πολιτιστικής και διατροφικής μοναδικότητας και να βοηθήσετε στην προώθηση της μαγειρικής κληρονομιάς, των βιώσιμων πρακτικών και της περιφερειακής αφήγησης μέσω της δύναμης των οπτικοακουστικών μέσων.

Η ποικιλόμορφη διατροφή, οι διατροφικές κουλτούρες, οι διατροφικές παραδόσεις και η γνώση για το φαγητό έχουν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και τοπική κληρονομιά περιοχών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα απίστευτο μωσαϊκό μοναδικών διατροφικών συνηθειών που αξίζουν να διαφυλαχθούν και να προβληθούν.

Σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να επαναξιολογήσουμε και να προωθήσουμε την τοπική διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά, και ως τον τρόπο για να εξασφαλίσουμε τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας.

Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας και γίνετε πρεσβευτής της πολιτιστικής και διατροφικής ποικιλομορφίας της Κρήτης!

ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ (FOOD STORIES)

Κάθε περιοχή κρύβει αμέτρητες συναρπαστικές ιστορίες φαγητού που περιμένουν να αφηγηθούν. Τοπικά διατροφικά προϊόντα, συνταγές, παραγωγοί τροφίμων, σεφ, διατροφικές παραδόσεις, διατροφικές καινοτομίες, τεχνικές και πρακτικές φαγητού, τοπία σχετικά με το φαγητό ή κτιριακή κληρονομιά που σχετίζεται με την περιφερειακή γαστρονομία – αναφέροντας μόνο μερικά – είναι όλα επιλέξιμοι πρωταγωνιστές της δικής σας ταινίας μικρού μήκους.

Επιλέξιμες θεματικές κατηγορίες μικρών ταινιών:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να δίνουν έμφαση στη μαγειρική και πολιτιστική εκπαίδευση, προωθώντας την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Η κατανόηση της σημασίας και η ενίσχυση της υπερηφάνειας για τις τοπικές και υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι κρίσιμη για τη μελλοντική υγεία και ευημερία των πολιτών, καθώς και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΝΕΟΙ ΣΕΦ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ (ηλικίας 18-35)

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αναδεικνύουν έναν ανερχόμενο νέο σεφ της Κρήτης. Αναζητούμε ηγέτες και πρεσβευτές για το μέλλον, οπότε η φιλοσοφία και οι αξίες τους καθώς και το μαγειρικό ταλέντο τους πρέπει να λάμψουν.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να ευαισθητοποιούν σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης τοπικών φαγητών, συνταγών και παραδόσεων στις τουριστικές προσφορές για μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική βιωσιμότητα, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία στοχεύουν να προκαλέσουν συζήτηση για την προέλευση της τροφής μας και την πρόκληση της εξασφάλισης υγιεινής τροφής για όλους. Ενθαρρύνονται θέματα όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προμήθεια τοπικών τροφίμων, η βιώσιμη γεωργία, η σημασία των επικονιαστών, το food waste και άλλα ζητήματα κρίσιμα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ηλικίας 18-35)

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αναδεικνύουν νέους αγρότες, ψαράδες ή/και παραγωγούς τροφίμων της Κρήτης. Αναζητούμε ηγέτες και πρεσβευτές για το μέλλον, οπότε η φιλοσοφία και οι αξίες τους καθώς και το ταλέντο τους πρέπει να λάμψουν.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να παρουσιάζουν νέα δημιουργικά προϊόντα, υπηρεσίες, εμπειρίες ή/και επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμπνέονται από τη μαγειρική κληρονομιά και την κουλτούρα της Κρήτης. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη εκπαίδευση νέων και ενηλίκων και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επαγγελματιών για τη βιομηχανία φιλοξενίας.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να επιτρέπουν στο θεατή να ανακαλύψει τις γεύσεις και τις παραδόσεις της Κρήτης, παίρνοντάς τον σε μια οικεία εξερεύνηση των τοπικών μαγειρικών τοπίων.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εμβαθύνουν στην πλούσια ιστορία και τα παραδοσιακά έθιμα των μοναδικών μαγειρικών πρακτικών που έχουν  μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να μεταφέρουν τη γαστρονομική ταυτότητα, το φαγητό, τις παραδόσεις, τα τοπία, τις διατροφικές συνήθειες και τους ανθρώπους, καθώς και τις πολλαπλές συνδέσεις που δημιουργεί το φαγητό μεταξύ τους, στη βραβευμένη Κρήτη ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας του IGCAT.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να αφορούν την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και βιώσιμων συστημάτων διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της γνώσης των καταναλωτών σχετικά με τα συστατικά των προϊόντων και τη διατροφική αξία των τοπικών τροφίμων, την προώθηση των μαγειρικών δεξιοτήτων, τη συμμετοχή των πολιτών στη φυσική καλλιέργεια και την υπαίθρια αναψυχή.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να επικεντρώνονται στην επανασύνδεση των αγροτικών και αστικών περιβαλλόντων της Κρήτης, ενθαρρύνοντας μια επαναξιολόγηση της παραδοσιακής και αυτόχθονης γνώσης των διατροφικών εθίμων και συστημάτων για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, ιδιαίτερα στους τομείς του φαγητού και του πολιτισμού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οι ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εξερευνούν τη διασύνδεση του φαγητού, της οικολογίας, της βιοποικιλότητας και των ηθικών πρακτικών, δίνοντας έμφαση σε βιώσιμες μεθόδους και στον αντίκτυπο των μαγειρικών επιλογών μας στον πλανήτη.

ΝΕΟΣ/Α ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ/ΙΔΑ

Οι επιλέξιμες ταινίες μικρού μήκους σε αυτή την κατηγορία μπορούν να πληρούν οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες του/της νέου/ας δημιουργού ηλικίας 18-35 ετών.


ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ

Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες που αναφέρονται παρακάτω.

Εάν η ταινία μικρού μήκους για τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό συμμορφώνεται με τα πρότυπα και τους κανονισμούς που αναφέρονται, μπορείτε να προχωρήστε στη συμπλήρωση της φόρμας υποβολής.

ΚΑΝΟΝΕΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
  1. Η ταινία πρέπει να έχει μέγιστη διάρκεια 5 λεπτών.
  2. Όλες οι γλώσσες είναι αποδεκτές αλλά η ταινία ΠΡΕΠΕΙ να περιλαμβάνει αγγλικούς υπότιτλους.
  3. Η ταινία πρέπει να έχει δημιουργηθεί μετά το 2021.
  4. Όλα τα είδη είναι επιλέξιμα για υποβολή ΕΚΤΟΣ από κινούμενα σχέδια και ταινίες που απεικονίζουν σεξουαλική πορνογραφία ή ακραία βία.
  5. Καμπάνιες που αποτελούνται από πολλές ταινίες μπορούν να συμμετάσχουν αλλά μόνο ως μεμονωμένες ταινίες. Κάθε ταινία θα κριθεί ξεχωριστά.
  6. Οι υποβολές πρέπει να έχουν υπογεγραμμένα έντυπα συγκατάθεσης από όλους τους συντελεστές για να μπορούν το IGCAT και όλοι οι συνεργάτες του IGCAT να χρησιμοποιούν και να δημοσιεύουν το έργο τους και τις φωτογραφίες που παρέχονται.
  7. Ο/οι κινηματογραφιστής/ές είναι υπεύθυνος/οι για την αγορά των δικαιωμάτων μουσικής για τον ήχο που χρησιμοποιείται στην ταινία.
  8. Ο/οι κινηματογραφιστής/ές πρέπει να έχει/ουν γραπτή άδεια για να προβάλλει/ουν τις τοποθεσίες και τους ανθρώπους που εμφανίζονται στην οθόνη.
  9. Ο/οι κινηματογραφιστής/ές πρέπει επίσης να παρέχει/ουν με κάθε ταινία που υποβάλλεται τα εξής:
    a. Μια ψηφιακή έκδοση υψηλής ανάλυσης της ταινίας μετά την αποδοχή της.
    b. (τουλάχιστον) 2 υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από την ταινία για διανομή στον Τύπο και για χρήση στον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IGCAT (ελάχιστο 2000px και 72ppi στη μεγάλη πλευρά).
  10. Εάν γίνει αποδεκτή, η ταινία σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προωθητικούς σκοπούς και δίνετε πλήρη δικαιώματα στο IGCAT (δωρεάν) να τη χρησιμοποιήσει ή/και να την προωθήσει. Σημειώνεται ότι αυτό το δικαίωμα δεν επεκτείνεται στην εμπορική χρήση της ταινίας.
  11. Εάν επιλεγεί, δεν μπορείτε να αποσύρετε την ταινία μικρού μήκους σας από το Food Film Menu και πρέπει να παρέχετε έναν σύνδεσμο YouTube με το τρέιλερ της ταινίας σας. Αυτό μας επιτρέπει στο IGCAT να προβάλει το τρέιλερ σας στον ιστότοπό του και στους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  12. Εάν επιλεγεί, εξουσιοδοτείτε τους συνεργάτες του IGCAT να δημοσιεύσουν το έργο σας στους ιστότοπούς τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φεστιβάλ κινηματογράφου και τις εκδηλώσεις τους.
  13. Εάν επιλεγεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει το επίσημο λογότυπο της πρωτοβουλίας ‘Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026’.
  14. Κινηματογραφιστές όλων των ηλικιών, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και εταιρείες παραγωγής καλούνται να υποβάλουν σε οποιαδήποτε κατηγορία, ωστόσο, οι κατηγορίες Νέος Σκηνοθέτης, Νέοι Παραγωγοί Τροφίμων και Νέοι Σεφ Πρεσβευτές είναι αποκλειστικά για αιτούντες ηλικίας 18-35 ετών κατά τη στιγμή της υποβολής.
  15. Το IGCAT διατηρεί το δικαίωμα να μην βραβεύσει καμία ταινία μικρού μήκους εάν οι υποβολές δεν συμμορφώνονται με το απαιτούμενο θέμα και τα πρότυπα.
  16. Όλοι οι κανόνες και οι κανονισμοί υπόκεινται σε ερμηνεία από το IGCAT.
  17. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τελική.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΠΑΘΛΑ

  • Μια διεθνής κριτική επιτροπή ειδικών θα επιλέξει και θα βραβεύσει έως και 14 ταινίες μικρού μήκους (επιλεγμένες μεταξύ των επιλέξιμων υποβολών, βλέπε Κανόνα 14 παραπάνω).
  • Μεταξύ αυτών, η Αγαπημένη Ταινία του Κοινού θα επιλεγεί μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.
  • Όλοι οι νικητές θα προωθηθούν σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.
  • Όλοι οι νικητές θα προβάλλονται μόνιμα στην ενότητα Food Film Menu στη σελίδα του IGCAT και στο YouTube κανάλι, και θα προωθούνται μέσω των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης του IGCAT (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn).

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι ταινίες μικρού μήκους πρέπει να υποβληθούν είτε:

  • μέσω του FilmFreeway: https://filmfreeway.com/FoodFilmMenu, είτε
  • μέσω email.
    Κατεβάστε και συμπληρώστε τη φόρμα υποβολής παρακάτω. Στη συνέχεια στείλτε την στο communications@igcat.org μαζί με έναν σύνδεσμο προς την ταινία σας – μπορείτε να το στείλετε ως αρχείο προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης στο Vimeo.com ή το YouTube (unlisted) σε περίπτωση πρώτης προβολής

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες

  • Σελίδα Food Film Menu του IGCAT: ΕΔΩ
  • Στέλλα Λάζαρη | Project Administrator “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”
    E: slazari@ploigos-culture.gr
    T: 2810 792 207 (εσωτ. 37)
    Ώρες επικοινωνίας: 9:00-14:00

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση

Oι Νικητές του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ρομποτικής, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας – BIZNOVATION CHALLENGE 2025 | MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD

Με έμπνευση, πάθος και τεχνολογική δημιουργικότητα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ρομποτικής, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας BIZNOVATION CHALLENGE 2025, που πραγματοποιήθηκε από

Ενημέρωση

Παρουσίαση Στοιχείων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Κρήτη & Συμμετοχή σε συζήτηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες – 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχιερηματικότητας εκπροσώπησε η κα Δασκαλάκη Χρυσή, Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠεριφέρειαςΚρήτης  στο 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με παρουσίαση στοιχείων γυναικείας επιχειρηματικότητας