Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 – “European Young Chef Award 2025” – Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 – “European Young Chef Award 2025”
Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026

Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε σπουδαστές μαγειρικής ή πρόσφατα αποφοιτήσαντες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη για να λάβουν μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ. Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν τη δική τους δημιουργική εκδοχή ενός παραδοσιακού κρητικού πιάτου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του νέου σεφ που θα εκπροσωπήσει την Κρήτη ως Περιφέρεια στο διεθνή διαγωνισμό “European Young Chef Award 2025” που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, τον Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία.

Προθεσμία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: Κυριακή  16 Φεβρουαρίου 2025

*Για την έγκυρη υποβολή θα πρέπει να ακολουθηθούν οι όροι και οι οδηγίες συμμετοχής όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, ως συντονιστής φορέας του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας.
Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό European Young Chef Award

Το “European Young Chef Award 2025” είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) και θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία, Παγκόσμια Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025.

Στόχος του European Young Chef Award είναι να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών μέσω νέων επαγγελματιών σεφ, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική καινοτομία και τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Το IGCAT επιθυμεί να αναδείξει την τοπική παραγωγή τροφίμων και την ποικιλομορφία, καθώς τα τρόφιμα αποτελούν συχνά ένα μοναδικό σημείο ανάδειξης για τις περιφέρειες και έναν τρόπο στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης. Δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους σεφ να μάθουν για την αξία της τοπικής ποικιλομορφίας των τροφίμων και της τοπικής ιδιαιτερότητάς τους, το IGCAT ευελπιστεί να δώσει έμπνευση τους μελλοντικούς πρεσβευτές των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας.

Η εκδήλωση αυτή δεν είναι μόνο ένας διαγωνισμός που κρίνεται από διεθνείς σεφ και ειδικούς γαστρονομίας, αλλά και μια ευκαιρία για τους φιναλίστ των διαγωνισμών από όλη την Ευρώπη να γνωρίσουν τα διατροφικά προϊόντα των υπόλοιπων περιφερειών αλλά και να δημιουργήσουν ένα διεθνές επαγγελματικό δίκτυο.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  1. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος σπουδαστές ή απόφοιτοι που έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα της σχολής μαγειρικής εντός του 2024 και να είναι ηλικίας 18-26 ετών.
  2. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της συμμετοχής τους έως και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025.
  3. Η ενημέρωση των επιλεχθέντων σεφ θα γίνει στις 20-21 Φεβρουαρίου από την οργανωτική ομάδα. Μαζί θα λάβουν και ένα έντυπο καταγραφής της συνταγής τους το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν την ημέρα του διαγωνισμού.
  4. Στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ μπορούν να λάβουν μέρος έως και 30 διαγωνιζόμενοι. Συνεπώς, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν αυτό τον αριθμό, η επιλογή των 30 θα γίνει από αρμόδια επιτροπή.
  5. Κάθε συμμετέχοντας θα διαγωνιστεί για 1 ημέρα, την Πέμπτη 13 ή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.)
  6. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι γνώστες και να έχουν ευκολία στην προφορική χρήση της αγγλικής γλώσσας, γι’ αυτό το λόγο η παρουσίαση του πιάτου τους στην κριτική επιτροπή θα γίνει στα αγγλικά. Αυτό είναι απαραίτητο για την μετέπειτα εκπροσώπηση της Κρήτης από τον/την νικητή/τρια του διαγωνισμού στο European Young Chef Award 2025 που γίνεται σε διεθνές επίπεδο.
  7. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους του “Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας”, δύο εκπροσώπους της “Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης”, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης και έναν εκπρόσωπο της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ.
ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ
  • Την ημέρα του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ετοιμάσουν συνολικά πέντε (5) μερίδες του πιάτου τους:
    • 3 μερίδες για τα μέλη της κριτικής επιτροπής προς δοκιμή (μία μερίδα για κάθε δύο μέλη της κριτικής επιτροπής),
    • 1 μερίδα για τους συντονιστές προς δοκιμή,
    • 1 τμήμα για επίδειξη και φωτογραφίες
  • Το πιάτο μπορεί να είναι ορεκτικό ή κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. Θα γίνονται επίσης δεκτά πιάτα μεγέθους γευσιγνωσίας fine dining.
  • Οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να επινοήσουν και να παρασκευάσουν οι ίδιοι το δημιουργικό τους πιάτο, προσφέροντας το δικό τους στυλ και φαντασία στο διαγωνισμό. Η καινοτομία στην παραδοσιακή συνταγή θα πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα αναφορών και έμπνευσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι εμπνευσμένη από προσωπική εμπειρία και γνώση σχετικά με τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό, από προφορικές μαρτυρίες, από ένα πολιτισμικό στοιχείο ή γεγονός, από ένα σύγγραμα ή και από έναν τοπικό καλλιτέχνη (π.χ. ζωγράφο, μουσικό, συγγραφέα κ.λπ.).
  • Το πιάτο που θα παρουσιαστεί στο διαγωνισμό πρέπει να αποτελείται από τοπικά εποχιακά προϊόντα. Ευρύτερα, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εξηγήσουν στην παρουσίασή τους στην κριτική επιτροπή:
    • Την ιστορία του πιάτου τους και την έμπνευσή τους.
    • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρητικής παραδοσιακής συνταγής στην οποία βασίστηκαν και γιατί την επέλεξαν.
    • Την επιλογή τους σχετικά με τις τοπικές φυτικές και ζωικές ποικιλίες πρώτων υλών του πιάτου τους.
    • Την επιλογή τους σχετικά με ντόπιους παραγωγούς από τους οποίους επέλεξαν τα προϊόντα τους.

Κατά τη διαδικασία βαθμολόγησης, η κριτική επιτροπή θα δώσει βαρύτητα στις παρουσιάσεις που αποδεικνύουν τις γνώσεις του συμμετέχοντα σε όλα τα παραπάνω.

  • Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συνδυάσουν το πιάτο τους με κρασί ή άλλα τοπικά ποτά (αλκοολούχα ή μη) για τη δοκιμή της κριτικής επιτροπής.
  • Την ημέρα του διαγωνισμού, η προετοιμασία του πιάτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες και 30 λεπτά από την αρχή έως την ολοκλήρωσή του.
  • Ο/η σεφ που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Κρήτης στο Διαγωνισμό “European Young Chef Award 2025” που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τον/την μέντορά του. Είναι απαραίτητο, κάθε διαγωνιζόμενος από τώρα να συνεργαστεί με τον/την μέντορα που θα τον/την υποστηρίξει, εφόσον επιλεχθεί. Σημειώνεται οτι ο μέντορας δεν έχει πρόσβαση στην κουζίνα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
 
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
  1. Ο βασικός εξοπλισμός κουζίνας, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, θα διατεθεί σε όλους τους διαγωνιζόμενους αλλά όλοι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να φέρουν τα δικά τους μαχαίρια.
    – 4 εστίες γκαζιού ανα διαγωνιζόμενο
    – Ηλεκτρικός Φούρνος ανά 2 διαγωνιζόμενους
    – Thermomix (1 συσκευή για όλους)
    – Επιτραπέζιο μίξερ (1 συσκευή για όλους)
    – Συντήρηση / Κατάψυξη
    – Μαγειρικά σκεύη
  2. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να φέρουν τα δικά τους υλικά για την παρασκευή του πιάτου τους. Ενθαρρύνονται έντονα να χρησιμοποιήσουν τοπικά προϊόντα και να έχουν πιθανές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους παραγωγούς.
  3. Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ανησυχίας για τη βιωσιμότητα, σε περίπτωση που το πιάτο περιέχει κρέας ή ψάρι, η ικανότητα των διαγωνιζόμενων να εξισορροπούν την αναλογία των φυτικών συστατικών με το κρέας/ψάρι στη συνταγή τους θα βαθμολογηθεί από την κριτική επιτροπή στο πλαίσιο της αξιολόγησής τους. Άλλωστε, αυτή η πρακτική αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και κουζίνας.
  4. Δεν επιτρέπονται μερικώς μαγειρεμένα τρόφιμα. Οι μόνες επιτρεπόμενες προετοιμασίες πριν από τον διαγωνισμό είναι: ωρίμανση, αφυδάτωση, ζύμωση, μαρινάρισμα, κάπνισμα. Οποιαδήποτε υπερβολική προετοιμασία πριν από τον διαγωνισμό θα σημειώνεται και, σε περίπτωση ισοβαθμίας, μπορεί να καταλογιστεί στον διαγωνιζόμενο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ζητήστε τη συμβουλή της διοργάνωσης πριν από τον διαγωνισμό.
  5. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς υγιεινής τροφίμων και να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου χειρίζονται κατάλληλα.
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • Την ημέρα του διαγωνισμού, η σειρά των παρουσιάσεων θα είναι κλιμακωτή και, ως εκ τούτου, θα δοθεί σε κάθε συμμετέχοντα ώρα έναρξης της προετοιμασίας του μαγειρέματος. Η διοργάνωση του διαγωνισμού θα αποφασίσει τη σειρά των πιάτων και ο επικεφαλής της κουζίνας θα διασφαλίσει ότι οι διαγωνιζόμενοι θα αρχίσουν να μαγειρεύουν ανά 10 λεπτά. Η σειρά θα ανακοινωθεί μία ημέρα πριν τον διαγωνισμό.
  • Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πιάτου, η κριτική επιτροπή θα επισκεφτεί την κουζίνα  για να παρατηρήσει τη μαγειρική διαδικασία και το αποτέλεσμα του πιάτου (συμπεριλαμβανομένης της τάξης και της υγιεινής της κουζίνας), καθώς και να ρωτήσει τους διαγωνιζόμενους σχετικά με τη συνταγή και τα συστατικά της.
  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην κουζίνα, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητα των διαγωνιζόμενων να μειώσουν στο ελάχιστο τα απορρίμματα τροφίμων (food waste) και τα πλαστικά μιας χρήσης κατά την προετοιμασία του πιάτου τους. Οι πρακτικές των διαγωνιζόμενων που αφορούν τα απορρίμματα τροφίμων και πλαστικών θα βαθμολογηθούν ως μέρος της τελικής τους αξιολόγησης.
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 4 λεπτά για να παρουσιάσουν το πιάτο τους στην κριτική επιτροπή στα αγγλικά. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής.
  • Οι διαγωνιζόμενοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι τεχνικές τους ικανότητες και η σύνδεση του πιάτου με τον τόπο θα συμβάλουν εξίσου στη συνολική αξιολόγησή τους και, ως εκ τούτου, ενθαρρύνονται θερμά να επικεντρωθούν και στις δύο αυτές πτυχές κατά την παρουσίαση του πιάτου τους. Εκτός από τις τεχνικές ικανότητες, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει την ικανότητα του διαγωνιζόμενου να:
    • Επικοινωνήσει μια πρωτότυπη/αυθεντική ιστορία για το πιάτο και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από αυτό,
    • Εξηγήσει την πολιτιστική σύνδεση του πιάτου με την περιοχή,
    • Παρουσιάσει τις τοπικές ποικιλίες φυτικών και ζωικών συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν, αν είναι εποχιακά και αν είναι βιολογικά / ελευθέρας βοσκής / άγρια ψάρια,
    • Αναδείξει τους τοπικούς παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύτηκε τα υλικά του με ιδιαίτερη έμφαση σε έναν ή περισσότερους νέους παραγωγούς (έως 30 ετών),
    • Παρουσιάσει την προσέγγισή του για τη βιωσιμότητα στην κουζίνα ως συνολική φιλοσοφία μαγειρικής και όχι μόνο για τον διαγωνισμό.Όλα τα σημεία που αναφέρονται παραπάνω θα βαθμολογηθούν από την κριτική επιτροπή σε έντυπο αξιολόγησης.
  • Κατά την παρουσίαση του πιάτου, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έχουν βοηθητικές σημειώσεις μαζί τους.
  • Η κριτική επιτροπή έχει ένα σύνολο κριτηρίων για να βαθμολογήσει το κάθε πιάτο. Όταν επιβεβαιωθούν οι συμμετοχές, οι συμμετέχοντες θα λάβουν τα κριτήρια και τη βαρύτητα που εφαρμόζεται σε καθένα από αυτά. Η κριτική επιτροπή είναι ειδικοί στον τομέα τους και ο νικητής θα επιλεγεί μετά από υπολογισμό της βαθμολογίας και συζήτηση μεταξύ των κριτών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα κάνει την τελική επιλογή.
  • Από το διαγωνισμό θα αναδειχθεί ένας νικητής, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Κρήτης στον διεθνή διαγωνισμό ‘European Young Chef Award 2025’ που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία. Επιπλέον, θα οριστούν δύο αναπληρωματικοί (δεύτερη και τρίτη θέση), οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τον πρώτο νικητή σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συμμετοχή του.
  • Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι οριστική και τα μέλη της δεν υποχρεούνται να απαντήσουν σε τυχόν ενστάσεις των διαγωνιζόμενων.
Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής Φόρμας Συμμετοχής

έως την Κυριακή  16 Φεβρουαρίου 2025.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής σας στο παρακάτω link:

https://ibo.crete.gov.gr/apply-for-european-young-chef-award-2025/

Στέλλα Λάζαρη | Project Administrator
E: slazari@ploigos-culture.gr
T: 2810 792 207 (εσωτ. 37)
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-14:00

Μοιραστείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Innovation Stories

Αυτόνομοι Ρομποτικοί Διαλογείς Ανακυκλώσιμων – ROBENSO

Ελληνική καινοτομία στα συστήματα ρομποτικής ανακύκλωσης Η ROBENSO αναπτύσσει έξυπνα, αυτόνομα ρομπότ ικανά να αναγνωρίζουν, να κατηγοριοποιούν και να διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά σε ξεχωριστούς κάδους,

Ενημέρωση

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 – “European Young Chef Award 2025” – Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής)

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 – “European Young Chef Award 2025”Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη για εμάς!